A gyógyszerhamisítványok visszaszorításáért együttműködési megállapodást írt alá három szervezet csütörtökön Budapesten.

 

A dokumentumot a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), valamint a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke látta el kézjegyével.
 
A megállapodás aláírása után Kondorosi Ferenc, a HENT elnöke, az új rend és szabadság kormánybiztosa elmondta: egyedi azonosítók bevezetését és a gyógyszerrendészeti jogszabályok felülvizsgálatát is tervezik a jövőben, hogy visszaszorítsák a gyógyszerhamisítványokat.

Azért van szükség az összefogásra, mert egyre nagyobb méreteket ölt a gyógyszerhamisítás, az unió piacain a hamis készítmények aránya 9-10 százalék, Magyarországon a forgalom 5-10 százalékát teszik ki a hamisítványok – mondta el Kondorosi Ferenc az aláírás előtti sajtótájékoztatón. Hozzátette: Magyarországon nincs a patikákban illegális készítmény, azonban más csatornákon, például az interneten a lakosság hozzájuthat nem ellenőrözött, így az egészségre ártalmas gyógyszerekhez.

Elsősorban potencianövelő szereket, influenza elleni készítményeket, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas szereket, étrend-kiegészítőket és állatgyógyászati termékeket hamisítanak – ismertette a kormánybiztos.

A tervek között szerepel hologram, mágnescsík alkalmazása a termékeken, továbbá a gyógyszerrendészeti jogszabályok szigorítása, ami a szabálysértés jelenlegi 30 ezer forintos pénzbírságát emelné meg.

Horváth Tamás, a gyógyszerészi kamara elnöke elmondta, a gyógyszerek előállítása, szállítása, készletezése, tárolása szigorú szabályokhoz kötött, azonban az interneten keresztül bárki hozzájuthat hamis készítményekhez, amelyek eredete nem tisztázott, és sok esetben nem mellékelnek hozzájuk útmutatót. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kamara által működtetett honlapról is lehet gyógyszert rendelni, ezek a készítmények természetesen legális, a patikai forgalomban is megtalálható gyógyszerek, továbbá beazonosítható a gyógyszert forgalmazó patika is.

A hamis gyógyszerekről ad tájékoztatást a két napja indult internetes portál, a http://www.hamisgyogyszer.hu. Az oldalon az érdeklődők olvashatnak a külföldi és hazai helyzetről, továbbá tájékozódhatnak, hogyan ismerhetők fel a hamis készítmények, és általában mire kell odafigyelni, ha felmerül, hogy a készítmény kétes eredetű. A Hamisítás Elleni Nemzeti testület ezen kívül orvosi rendelőkben elhelyezett szórólapokon, újsághirdetésekben és egészségügyi portálokon hívja fel a figyelmet a Magyarországon is egyre nagyobb problémát okozó hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.