A lobbitevékenység meghatározó része továbbra sem átlátható, a szövetség további módosításokat javasol a lobbisták kötelezettségeinek szigorításáért, jogaik bővítéséért – közölte a Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ) csütörtökön.

Az elmúlt két és fél év során bebizonyosodott, hogy a törvényalkotó nem érte el a célját – olvasható a PATSZ közleményében. A szövetség üdvözli a kormány terveit a lobbitörvény módosítására, és örül annak, hogy a tervek között viszontláthatja a múlt évben nyilvánosságra hozott javaslatait, ugyanakkor további módosításokat javasol a lobbisták kötelezettségeinek szigorításáért, jogaik bővítéséért.

A lobbitörvény módosítását először a PATSZ kezdeményezte 2008-ban, ennek keretében részletes javaslatcsomagot dolgozott ki. A PATSZ közleménye szerint a kormány által elkészített mostani tervezetben – a szövetség javaslatainak megfelelően – szerepel többi között a törvény hatályának bővítése. Ezzel szélesebbé válik azon szervezeteknek és személyeknek a köre, amelyeknek, illetve akiknek kötelező lobbiigazolványt kiváltaniuk, és a törvény előírásait betartaniuk. Így a transzparencia az összes érdekérvényesítési folyamatra kiterjedhet – mutatnak rá.
 
A szövetség szerint helyes, hogy a tervezet feloldja azt az állapotot is, amely szerint önkormányzati, illetve állami vállalatok nem bízhatnak meg lobbistát.

A PATSZ szerint hiányzik a köztisztviselők szankcionálásának részletes kidolgozása, és a tervezet nem érinti érdemben a lobbisták jogait és kötelezettségeit. Ezen kívül a kormány a nyilvántartásba vétel szabályain sem változtatna, aminek az lenne a következménye, hogy a lobbistákkal szemben támasztott feltételek továbbra is gyengék maradnának: bármely diplomás és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar személy lobbista lehetne.

Összességében a PATSZ helyesnek látja a kormány szándékait, de annak megvalósítását elégtelennek tartja a tisztább közéleti viszonyok megteremtésére.

A PATSZ-nak továbbra is kiemelt célja, hogy a lobbitevékenység átláthatóbbá váljon, valamint a lobbitanácsadás megfelelő szakmai, jogi és etikai szabályozása megvalósuljon. A szövetség fellép minden olyan ügyben, ahol felmerülhet az általuk képviselt normákkal ellentétes gyakorlat alkalmazása – áll a közleményben.