Egy év próbaidőre bocsátás mellett 36 ezer forint kártérítésre kötelezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az autóst, aki tavaly nyáron önkényesen leszerelte gépkocsijáról és ezzel megrongálta a Fővárosi Közterület-felügyelet kerékbilincsét – közölte hétfőn a felügyelet.

Közleményük szerint tavaly július 4-én a Városligetben ellenőriztek munkatársaik, ahol több gépjárművezető autójával szabálytalanul a füvön parkolt. A szabálytalanul parkoló autókra kerékbilincseket raktak. Amikor visszatértek a helyszínre újból ellenőrizni, akkor vették észre, hogy az egyik kocsi már nincs a helyszínen és a kerékbilincset ismeretlen tettes önkényesen leszerelte, megrongálta és ott hagyta.

A rongáló ellen feljelentést tett a felügyelet, a rendőrség pedig azonosította az elkövetőt. Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivőjének közlése szerint a bíróság az autóst rongálás miatt jogerősen elítélte.

Janocsek Ferenc azt mondta: azért tettek kerékbilincset az autóra, mert így akarták elérni, hogy a szabálysértőket a szankciók mellett személyesen is tájékoztathassák az általuk okozott károk súlyosságáról. Újságírói kérdésre – miszerint ha a zöld területben okozott kár miatt bilincseltek, nem lett volna-e célszerűbb más megoldást alkalmazni, például a kocsik elszállítását – a szóvivő azt mondta: erre nem volt munkatársainak jogszabályi lehetősége.

Janocsek Ferenc korábban azt nyilatkozta: tavaly 69 esetben szerelték le önkényesen a kerékbilincset. A szóvivő hétfőn is megerősítette: minden hasonló esetben feljelentést tesz a felügyelet az elkövetők felelősségre vonásáért.