A cseh elnökség és az EP ipari bizottságának informális egyeztetései nyomán megszületett az sms- és adatroamingról szóló megállapodáshoz szükséges háttéralkú, melyet még a Tanácsnak és az EP plenáris ülésének is jóvá kell hagynia a hivatalossá váláshoz.

A háttéralkú nyomán most már biztosra vehető, hogy 2009 július 1-jétől egységesen kevesebbet kell fizetnie a fogyasztóknak a külföldről kezdeményezett mobil internetezésért, sms küldésért, valamint tovább folytatódik a hívásokra 2007 óta érvényben lévő roaming (barangolás) minimumok mérséklése is.

A téma parlamenti jelentéstevője a román liberális Adina-Ioana Valean elégedett a tárgyalások eredményeivel: “örülök, hogy ma sikerült egy nagy lépést tennünk a megállapodás felé, mely ráadásul megfelelő egyensúlyt teremt a roaming szabályozásban érdekelt felek között” – mondta. Valean reményét fejezte ki, hogy a minden párt támogatja a plenáris szavazáson a most létrejött informális megállapodásban foglaltakat, melynek nyomán az európai polgárok már nyártól élvezhetik az új szabályozásnak köszönhető kedvezményes tarifákat.

A Tanács és az Európai Parlament között létrejött alku értelmében nem fixen rögzített roaming tarifák lesznek az Unióban, hanem maximumokat határoznak meg a törvényalkotók, mely alatt egymással versenyezhetnek a szolgáltatók a fogyasztók kegyeiért.

A megállapodás értelmében a polgárok hazai szolgáltatói, 2010 júliusától kimenő hívásokért áfa nélkül maximum 43 centet, bejövő hívásokért maximum 19 centet számlázhatnak ki. Ugyanezekért 2010 júliusától már csak 39, illetve 15 centet kérhetnek el áfa nélkül, míg 2011 júliusától már ennél is kevesebbet, mindössze 35, illetve 11 centet.

A korábban vitatott másodperc alapú számlázás kapcsán végül a kompromisszum úgy szól, hogy idén júliustól a roaming hívásokért alapesetben másodperc alapú számlázás lesz kötelező, de szolgáltatók az első fél percért egy alap hívásdíjat számolhatnak fel amennyiben így látják helyesnek. A fél perc leteltét követően azonban az ezzel a lehetőséggel élő szolgáltatók is másodpercalapú számlázást kell hogy alkalmazzanak.

Az sms-ek kapcsán a megállapodás megtartotta a Bizottság által eredetileg javasolt áfa nélkül 11 centes maximumot, melyet 2009 július elsejétől kötelező lesz alkalmaznia a szolgáltatóknak.

Az adatroaming (mobil internet, multimédiás tartalmak letöltése a mobilkészülékünkre stb.) esetében a hívásokhoz hasonló lépcsőzetes árcsökkenés lép életbe, melyet nagykereskedelmi szinten szabályoz az Unió. Eszerint idén júliustól áfa nélkül maximum egy eurót fizethet egy megabájt adat letöltéséért az előfizető, mely jövő nyártól 80 centre csökken, 2011 júliusától pedig fél euróra.

Az úgynevezett számlasokk elkerülésére (amikor a fogyasztó nincs tisztában a külföldi adat-roaming árakkal és otthon több száz vagy ezer eurós számlát kap kézhez) az előfizetők ingyenesen saját korlátokat adhatnak meg az EP és a Tanács közti alku értelmében legkésőbb 2010 március elsejétől. Az adat romaing költség maximumát meg nem határozó előfizetőket, 2010 júliusától általánosan az 50 eurós limit elérése után kell majd a szolgáltatóknak figyelmeztetniük.

Emellett az informális megállapodás részét képezi az EP azon javaslata is, mely szerint a maximum 80 százalékának elérésekor is tájékoztatást kap a fogyasztó sms-ben, emailben és a böngészőjében felugró ablakban egyaránt. A maximum elérését követően az előfizetőt arról is értesítenie kell a távközlési vállalatoknak, hogy mit kell tennie, ha továbbra is szeretné használni mobil internetét külföldön.

A javaslat végül egy felülvizsgálati klauzulát is tartalmaz, mely szerint a Bizottságnak legkésőbb 2011 közepére részletesen elemeznie kell a mostani szabályok hatását és a távközlési szektorban a versenyhelyzetet. A most informálisan jóváhagyott szabályok 2012 júniusának végén veszítik hatályukat, melyet megelőzően dönteni kell az Uniónak a jövőben kíván e további piacszabályozással élni.

Amennyiben a megállapodást formálisan is jóváhagyja az EP ipari bizottsága és a Tanács, akkor a parlament plenáris ülése elé április 21 és 24 között kerülhet a téma.