A Legfelsőbb Bíróság (LB) távozó vezetője arról ír a pénteken megjelenő Élet és Irodalomban, hogy aggódik az elmaradt reformok miatt.

Kaposvári Bertalan, az LB elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese Aggódom című cikkében úgy fogalmaz:

“Mélységesen aggódom, hogy a jogállamiság építése során az egyik legfontosabb vívmányunk, a független bíróság áldozatul eshet a politikai csatározásoknak, hatalmi villongásoknak. Félő, hogy ez a rendszer, amely a fékek és ellensúlyok finom egyensúlyára épült, emberi tényezőkön megbukhat. Aggódom az elmaradt reformok folytatása miatt, elodázhatatlan és szükségszerű változásokra és nem hatalmi igényeket leleplező pótcselekvésekre van szükség.”

Az LB távozó elnökhelyettese leírja azt is, hogy reformjavaslatai megvalósításához nem talált belső támogatókra, sőt még “közvetlen munkahelyén” is “áthatolhatatlan falakba” ütközött.

“Ennek talán egyik legismertebb példája, a közvélemény által jogosan igényelt hibás bírói ítéletek okainak feltárása. (…) Elfogadhatatlannak tartom az igazságszolgáltatás felelős vezetői részéről, hogy szemet hunytak az ítélkezés anomáliái fölött, nem tettek hatékony lépéseket ezek kivizsgálására, azok feltárására (…) ilyen irányú kezdeményezéseimet elvetették” – fogalmazott az Élet és Irodalomban Kaposvári Bertalan.

Az LB távozó vezetője nem ért egyet az államfő azon jogértelmezésével, amely miatt nem nevezte ki utódját, és így az LB elnök és elnökhelyettes nélkül marad.

Tavaly nyár óta nincs az LB-nek elnöke, az államfő két jelöltéről eddig háromszor szavazott sikertelenül az Országgyűlés. Kaposvári Bertalan a napokban tölti be 70. életévét, és így a törvény kötelező rendelkezése folytán távozik posztjáról.