Kölcsönös megegyezéssel megszűntették a felek a közelmúltban azt a peres eljárást, amit a MOL jó hírnevének megsértése miatt indított még tavaly júliusban az OMV ellen. Az ügy lezárására azt követően került sor, hogy az osztrák cég lényegében visszavonta a szóvivőjének egyik korábbi nyilatkozatában szereplő állítást.

„Végleges felfüggesztés” útján megszüntették a felek a napokban azt a bírósági eljárást, amit jó hírnevének megsértése miatt még 2008. július 17-én kezdeményezett a MOL legnagyobb térségbeli konkurense, az OMV ellen. A MOL Thomas Hüemer, az osztrák cég szóvivőjének egy nyilatkozatát sérelmezte, amely azt a benyomást keltette, hogy a magyar olajipari vállalat szivárogtatta ki a sajtóban a bizalmi szabályok megsértésével azt az információt, miszerint az EU versenyhatósága a piaci versenyt korlátozónak tekintené a két cég OMV által forszírozott kombinációját (összeolvadását). Annak idején elsőként a Reuters hírügynökség szellőztette meg a hírt, miszerint az Európai Bizottság egy bizalmas dokumentumának értelmében a MOL felvásárlása „komolyan korlátozná a piaci versenyt és áremelkedéshez vezetne”.

Az OMV szóvivője útján rögtön „aggasztónak nevezte az indiszkréciót”, amit „egy részes félnek”, nyilvánvalóan a magyar cégnek tulajdonított. Thomas Hüemer, az OMV egyik szóvivője az APA hírügynökségnek úgy nyilatkozott: “nézetük szerint most az EU versenyhivatalát kell porondra szólítani, mert a bizalmi szabályok betartása fontos az egész folyamat egyensúlya szempontjából”. Mint mondta, nem tudni, ki rejtőzhet a bizalmi szabályok megszegése mögött, de “a MOL vezetése a múltban sem éppen finom pengeváltásokkal tüntette ki magát az OMV-vel folyó vitában”. A szóvivő aggodalomra okot adónak nevezte azt a tényt, hogy “nyilvánvalóan egy részes fél szegte meg a bizalmi szabályokat” és ezzel azt mutatja, hogy “egy alapos és nyugodtan folyó versenyjogi vizsgálat neki egyáltalán nem érdeke”.

A felek most kölcsönös megegyezéssel lezárták az ügyet, miután az OMV az alábbi módon magyarázta Thomas Hüemer állításának jelentéstartalmát: „A nyilatkozat semmi esetre sem kívánta annak gyanúját felvetni, hogy a felperes (MOL) megsértette volna az Európai Bizottság előtt folyó összefonódás-engedélyezés iránti eljárásban fennálló titoktartási kötelezettségét. Amennyiben az állítás vagy az azon alapuló 2008. július 11-i sajtóértesülések félreérthetőek voltak, az alperes ezzel kapcsolatosan sajnálatát fejezi ki.“

Az OMV egyébként még a végleges bizottsági döntés megszületése előtt elállt vételi szándékától és lemondott arról, hogy többségi részesedést szerezzen a magyar cégben.