Az atomfegyverek terjedését megakadályozó további lehetséges lépések, egyebek mellett a nukleáris üzemanyagok biztonságos kereskedelme kapcsán fogadott el közleményt csütörtökön az Európai Bizottság.

Egyebek mellett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) felügyelete alatt kialakítandó a nukleáris üzemanyagokkal való biztonságos ellátás szavatolására hivatott nemzetközi keretegyezmény létrehozására tesz javaslatot a Bizottság csütörtökön elfogadott közleménye.

“A Közösségnek a tagállamokkal együtt aktív szerepet kell vállalnia a nemzetközi megállapodások megerősítésében az IAEA ernyője alatt, biztosítva, hogy a biztonsági, védelmi és nukleáris leszerelési törekvések hatékonyan valósuljanak meg” – mondta a bejelentés kapcsán Andris Piebalgs energiügyi biztos. Piebalgs szerint az egyik legnagyobb kihívás e téren, a nukleáris üzemanyagok nemzetközi kereskedelmének megfelelő ellenőrzése. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy a veszélyes nukleáris programmal rendelkező államoknak ne kelljen saját urániumdúsítási programokat indítani.

Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos szerint a nukleáris fegyverek képviselik az egyik legnagyobb globális veszélyt jelenleg is a Földön. Hozzátette, a Bizottság készen áll rá, hogy létrehozzon egy nukleáris üzemanyag bankot a IAEA felügyelete alatt.

A Bizottság által most kitűzött fő célok közé tartozik továbbá, az atomfegyverek leszerelése kapcsán fennálló kockázatok csökkentése az Euratom programon keresztül, valamint az atomfegyverek leszerelésének további elősegítése.