Nyugat-európai modellt szeretne az igazságszolgáltatásban Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság (LB) távozó vezetője, aki Kónya István büntetőkollégium-vezető pénteki nyilatkozatára reagált hétfőn.

“Nem a régi struktúrát, hanem nyugat-európai modellt szeretném bevezetni, azt a modellt, amelyben a bíróságok munkája a szakmai figyelem középpontjában áll, amelyben a bírák teljesítményét folyamatosan értékelik és csak a valós teljesítmény alapozza meg a karrier útját. Továbbá nyíltan szembenézünk a szakmai hibákkal, levonva annak következményeit” – tartalmazza az LB elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesének nyilatkozata.

Kaposvári Bertalan hétfőn tölti utolsó napját hivatalában, miután 70. életévének betöltése miatt április 1-étől nyugdíjba megy, és az elnöki feladatokat Kozma György, az LB közigazgatási kollégiumának vezetője veszi át.

Kaposvári Bertalan nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy már négy éve, 2005-ben kiállt a reform mellett. Vezetői értekezleten tette szóvá, hogy “baj van a jogegységgel és az ítélkező tevékenység nem kiegyensúlyozott, időnként lassú”.

A távozó elnökhelyettes szerint az elmúlt években “túlnyomórészt megalapozott kritikák érték a tudomány képviselői részéről is az igazságszolgáltatás munkáját”.

“Én a tudomány képviselőit szerettem volna bevonni a Legfelsőbb Bíróság szellemi műhelyeinek munkájába” – fűzte hozzá Kaposvári Bertalan.

Kónya István a pénteki Népszabadságban Kaposvári Bertalannak az Élet és Irodalom című hetilapban megjelent Aggódom című írására reagálva kemény bírálatot fogalmazott meg a tavaly nyár óta az LB élén álló elnökhelyettessel szemben. Arról írt: megnyugodott, mert véget ért “egy háromnegyed éves korszak, amelyben a Legfelsőbb Bíróság vezetését nem a bírói kollegialitás és a törvények értelmezésén alapuló szakmai párbeszéd, hanem ténylegesen máig nem tisztázható szándékokon alapuló tévútra vezető, Alkotmánnyal ellentétes megoldások és azokhoz társuló félreértelmezett hatalmi modor (olykor kifejezett arrogancia) jellemzett”.