Néhány apróbb, de lényeges módosítással elfogadta a kormánypárt új összetételű elnöksége a médiatörvény jelenlegi változatát – írja hétfői számában a Népszabadság.

A napilap szerint az egyik változás, hogy a közszolgálati médiumok működését meghatározó testületekbe – a közszolgálati tanácsba, a tulajdonosi vagyontestületeikbe – nem öt-öt, hanem hat-hat személyt jelölnének. Hármat a kormányzati, hármat az ellenzéki oldalról delegálnának.

Pető Iván, az SZDSZ médiapolitikusa a lapnak úgy nyilatkozott: pártja ebben a formában nem írja alá a jogszabály tervezetét. A lap szerint azzal nem ért egyet, hogy a közszolgálat meghatározó testületeibe pártpolitikusokból álló grémium jelölné a tagokat. Ehelyett azt javasolta, hogy a jelölőbizottság egy-egy tagját a miniszterelnök, az államfő, az Állami Számvevőszék és a Magyar Tudományos Akadémia adja. Ez a testület nyílt pályázaton keresztül keresné meg a médiairányító testületek lehetséges tagjait, akik közül az Országgyűlés választhatna.

A lapnak az MDF szakpolitikusa, Zsigmond Attila azt mondta: az MDF aláírja a dokumentumot.

Cser-Palkovics András, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta: a Fidesz elkötelezett egy új médiatörvény elfogadásában, a most létező szakmai tervezet pedig kisebb módosításokkal alkalmas lehet arra, hogy a parlament elé terjesszék. A lap szerint az ellenzéki párt az MSZP elnökségének döntését ismerve is támogatja a tervezetet.

A politikus szerint már a hét elején megszülethet a kompromisszum a tervezet benyújtásáról, de a párt végső álláspontja függ attól, mi áll a Pénzügyminisztérium által ígért háttértanulmányban, amely a közszolgálati média új törvény szerinti finanszírozási modelljét vizsgálja.