Elsöprő többséggel szavazta meg ma délelőtt a parlamenti ciklus utolsó bizottsági ülésén az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága első olvasatban az európai beteg mobilitás új direktíváját.

Olajos Péter európai parlamenti képviselő a szavazás után elmondta, hogy az új direktíva célja annak elősegítése, hogy az európai betegeknek joga legyen egy másik tagállamban kezeltetni magukat és a számlát saját országuk egészségügyi biztosítójával kifizettetni, ha a kezelés költségei hasonlóak vagy alacsonyabbak mint a saját országban.

Olajos szerint: “Az új uniós jogszabály páratlan lehetőségeket tartogat a gyógyfürdőiről oly jól ismert és méltán híres Magyarország számára.” A külföldi betegek megjelenésével ugyanis növekedne a magyar egészségügy bevétele, ami az ellátási színvonal növekedéséhez vezethet, és emellett sokat segíthetne orvosaink és nővéreink itthon tartásában is. A hazai kulturális kínálat, a gasztronómia, a vendéglátás, szállodaépítés és üzemeltetés munkahelyek ezreit hozhatja létre.

A direktíva persze számos adminisztratív kérdést is felvet. Így ki kell alakítani egy olyan költségvetési rendszert, amelyben a biztosító közvetlenül a fogadó kórház számára fizet egy központi elszámolóházon keresztül vagy utalványokat használó rendszer révén. Információs központokat kell létrehozni, meg kell határozni az “egészségügyi brókerek” szerepét, akik a kezeléseket és az ápolást magukba foglaló csomagokról információval, tanácsadással szolgálnak a betegek számára. A receptek kölcsönös elismeréséről még további viták várhatók.

A folyamat egyébként nem új, nem ismeretlen hazánkban. Az NFÜ az Interreg program keretében pályázatokat írt ki a tárgykörben, angol újságok úgy emlegetik Magyarországot, mint az európai fogászat központját, csoportos utakat szerveznek főleg a Balaton térségbe – tette hozzá Olajos Péter.