A Kikelet II. közvetlen célja ugyanaz, mint a korábbi négy akció célja volt: a fogyasztók és a tisztességes kereskedők védelme a szabályszegő, bizonytalan eredetű, hamisított termékeket forgalmazó kereskedőkkel és szállítóikkal szemben. – fogalmazza meg Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos közleményében.

Az ellenőrzésekre a tavaszi szezon idején, április 1-30. között, egy olyan időszakban kerül sor, amikor a gazdasági válság nehéz terheket rak a fogyasztókra és a legális piaci szereplőkre. A hatóságok közös fellépése a fogyasztóvédelem mellett szolgálni kívánja a fekete gazdaság visszaszorítását, a szabályos foglalkoztatást, végső soron az igazságosabb közteherviselést.

Az ellenőrzések elsősorban a húsvéti szezonális termékekre és szolgáltatásokra, illetve a forgalmas kereskedelmi egységek, vásárok és piacok ellenőrzésére koncentrálódnak. Kiemelt figyelmet fordítanak a társhatóságok az élelmiszerekre, italokra, étrend-kiegészítőkre, gyermekjátékokra, a belső turizmus szempontjából fontos utasforgalmi helyekre, vendéglátó egységekre, utaztatókra, idegenforgalmi akciókra, ezen területek internetes értékesítési formáira és kereskedelmi kommunikációjára. Prioritást kapnak az autóalkatrészek-, a színesfém- és a használtcikk-kereskedelem körüli visszaélések, termékhamisítások és engedély nélküli kereskedések. A szakhatóság vizsgálja a bankok és pénzintézetek ügyfélkapcsolatait. A kormánybiztos azt várja, hogy az ellenőrzések hozzájárulnak a vásárok és piacok rendjének megerősítéséhez.

Az ellenőrzések a jogsértések visszaszorítását, a legális gazdasági tevékenység versenypozíciójának megőrzését, a jogkövető magatartás erősítését szolgálják. Az akciónak nem célja a hatósági szigor fokozása, a szankciók számának növelése. A pénzbírságok kiszabásakor érvényesíteni kell a méltányosság, a fokozatosság és az arányosság elvét – szól a közlemény.

Kondorosi Ferencazt kéri a hatóságoktól, hogy az akció időszakában növeljék a tájékoztató, felvilágosító, ügyfélszolgálati tevékenységüket. Segítsék elő a törvényi előírások, a jogszabályi háttér megismerését, a fogyasztói jogok érvényesülését, ismertessék a tipikus jogsértéseket. Az “Új rend és szabadság” program fórumain (honlap, kiadvány, rendezvény) mutassák be a fogyasztóvédelem fontosságát, az uniós normákat, illetve a feketegazdaság határokat átlépő jelenségeit.

A hatóságok az akció sikere érdekében együttműködnek szakmai érdekképviseletekkel, kamarákkal, civil szervezetekkel. A partnerség keretében a kormánybiztos információkat vár az adott piaci szegmensben előforduló jogsértésekről, az illegálisan folytatott üzleti tevékenységekről, fantomcégekről, a piaci esélyegyenlőséget gátló tényezőkről.

Az akció keretében várhatóan mintegy 25 ezer ellenőrzést végeznek a hatóságok, az eredményekről hetente összegzés készül.

Az akcióban tizenegy hatóság vesz részt: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság. A Kormány felkérte a Pénzügyi Felügyeletek Állami Felügyeletét, hogy a bankok árképzésének, az ügyfélszerződések módosításának ellenőrzésével vegyen részt a programban.