Az energiaügyi minisztérium még ebben az évben kerettörvényt nyújt be a parlamentnek a megújuló energiaforrásokról – közölte Molnár Csaba tárcavezető. Magyarország vállalta, hogy 2020-ig a megújuló energiák arányát a teljes energiafelhasználáson belül 13 százalékra növeli.

Új, az eddigi elaprózott szabályozást összefogó kerettörvényt dolgoz ki a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) annak érdekében, hogy felgyorsítsák a megújuló energiák elterjedését – mondta Molnár Csaba, a tárca vezetője kedden. A kerettörvény részletesen és pontosan fogja szabályozni, hogy mik a teendők a megújuló energiaforrások felhasználása terén az elkövetkezendő 10-15 évben. A törvény előkészítésén már dolgoznak, és még az idén szeretnék benyújtani a parlamentnek.

Molnár Csaba emlékeztetett: Magyarországnak világos vállalásai vannak a megújuló energiák felhasználása terén, hiszen az európai uniós előírásoknak megfelelően vállalta, hogy 2020-ig a megújuló energiák arányát a teljes energiafelhasználáson belül 13 százalékra növeli, sőt, 15 százalékos arányt tűzött ki célul.

A paksi atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban kiemelte: nagy előrelépést jelent, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amellyel lehetővé válik az atomerőmű kapacitásainak bővítése. A parlamenti és az azt megelőző bizottsági “igenek” azt mutatják, hogy a javaslat előkészítése megfelelő volt. A miniszter idézett egy márciusi közvélemény-kutatást, amely szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka atomenergia-párti, és kétharmada kifejezetten támogatja új atomerőművi blokkok építését. A nemzetközi tapasztalatok szerint egy ezer megawattos új blokk megépítése 2-2,5 milliárd euróba kerül, de a konkrét pénzügyi tervezést csak most, az országgyűlési hozzájárulás megadása után kezdik el.