Március utolsó napjáig 15 ezer aláírás gyűlt össze a büntetőtörvénykönyv szigorításáért Szamosvölgyi Péter (Fidesz) sátoraljaújhelyi polgármester kezdeményezésére.

A voksokkal azt szeretné elérni, hogy a törvényhozók szigorítsák a büntetőtörvénykönyvet – közölte a polgármester sajtótájékoztatón szerdán a zempléni városban.

Szamosvölgyi Péter tavaly decemberben indított aláírásgyűjtési akciót a büntetési tételek szigorításáért. Az eredetileg február végéig tartó akciót azért hosszabbították meg március 31-ig, mert a veszprémi kézilabdázó meggyilkolása, társai súlyos bántalmazása után sokan jelezték támogatásukat.

A fideszes polgármester szerint kezdeményezése igazát az elmúlt időszak történései bizonyították. Megfogalmazása szerint ideje volna az elkövetők helyett az áldozatok és családtagjaik szemszögéből nézni a megtörténteket, mert a jelenlegi büntetési tételeknek nincs visszatartó erejük.

A polgármester megemlítette: az aláírók mellett 108 önkormányzat és polgármester is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Az íveket a zempléni város polgármestere személyesen kívánja átadni Szili Katalin házelnöknek, kérve azt, hogy az országgyűlés tűzze napirendre a kérdést.