A napokban megjelent az agrárkárenyhítési eljárásról szóló miniszteri rendelet, a kormány pedig szerdai ülésén elfogadta a bortörvény módosítását – számolt be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az agrárkárenyhítési eljárásról szóló rendelet lehetővé teszi az elemi károk – aszály, fagy és belvíz – miatt keletkezett gazdálkodói jövedelemkiesés részleges pótlását. Egy gazdálkodó akkor juthat kárenyhítéshez, ha kára minimum 30 százalékos. A kárenyhítési rendszerbe legkésőbb május 15-ig kell regisztráltatniuk magukat a gazdálkodóknak. A részvétel valamennyi gazdálkodó számára lényegében kötelező, kivéve az őstermelőket, de számukra is megfontolandó lehet ez a lépés – jegyezte meg Gőgös Zoltán. A rendszer finanszírozására összességében mintegy ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

Három kategóriába sorolják a borokat

A bortörvényben a legfontosabb változás, hogy az uniós szabályok szerint Magyarországon is három borkategória lesz a továbbiakban, az úgynevezett földrajzi jelzés nélküli borok, az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok, valamint az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok. A magyar termelőknek legkésőbb 2011-ben kell át kell állniuk a két minőségi borkategóriára, míg a földrajzi jelzés nélküli boroknál már az idén.

A földrajzi jelzés nélküli borok esetében az államtitkár kitért arra, hogy ebben – az úgynevezett asztali minőségi – kategóriában a továbbiakban megjelölhető az évjárat, 85 százalékos fajtaazonosság esetén pedig a szőlőfajta is feltüntethető a bor címkéjén.

A forgalomba hozatali járulék összegével kapcsolatban számos termelői kifogás volt az utóbbi időben, ezért ezt a kormány felülvizsgálta és módosította. A korábbi literenkénti 8 forintos egységes forgalomba hozatali járulék helyett a későbbiekben a földrajzi jelzés nélküli boroknál, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében literenként ötforintos forgalomba hozatali járulékot kell fizetni, míg az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű boroknál 10 forintot. A forgalomba hozatali járulékból befolyt összeg 40 százalékát változatlanul az ellenőrzés finanszírozására, 60 százalékát marketingre lehet költeni.