Aránytalan “válságkezelést” kér a kormány a nagycsaládosoktól és százezreket küld a csőd szélére, állítják érdekvédőik, akik emiatt Alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni – írja szombaton a Népszabadság.

A családi pótlék adóalapba vonása annyit jelent, hogy két azonos jövedelmű kereső közül az járna rosszabbul, akinek gyermeke van, és minél több gyermeke van, annál rosszabbul – mondta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, aki közölte: emiatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szabó szerint a távfűtés- és gázártámogatás megszüntetése családok százezreit hozná reménytelen helyzetbe, ugrásszerűen nő majd a hátralékosok aránya, a “szocpol” eltörlése pedig a fiatal családok lakáshoz jutását akadályozza. Úgy vélik továbbá, hogy a gyed idejének megrövidítése esetén még több fiatal pár döntene a gyerekvállalás elhalasztása mellett. Szabó Endre elismeri, hogy a családtámogatási és szociális rendszert át kell alakítani, ám szerinte a válságkezelés nem indokolja a szakszerűtlenséget. Ráadásul – állítja – mindaz, ami történik, ellentétes a kormány gyermekszegénység elleni programjával.