Jogvédő szervezetek közleményei dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. április 2-i nyilatkozatáról.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, dr. Szabó Máté 2009. április 2-án, a FigyelőNeten megjelent interjúban többek között kijelentette, létezik „etnikai alapon kategorizált bűnözés” – a „cigánybűnözés”, amely a megélhetési bűnözés sajátos formája. A cigánysággal összefüggésben „kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról” beszélt, amelyet szembeállított az individualizált magyar társadalommal. Kifejtette, hogy ennek a specifikus bűnözői profilnak a létezésére figyelmeztetni kell a magyar társadalom többségét, és önmagát a kisebbségi biztossal szemben többségi biztosként aposztrofálta, ami azt sugallja, hogy nem tekinti magát a kisebbségi csoporthoz tartozók ombudsmanjának.

Ezek a kijelentések, amelyek arra mutatnak, hogy az országgyűlési biztos kapcsolatot feltételez az etnikai hovatartozás és a bűnözés között, nem egyeztethetők össze a Magyar Köztársaság Alkotmányában megfogalmazott diszkrimináció-tilalommal, kirekesztők és sértik a cigánysághoz tartozók méltóságát.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladata valamennyi, a Magyar Köztársaság intézményeivel kapcsolatba kerülő személy vagy csoport alkotmányos jogainak védelme, legyen bár szó a többséghez, vagy kisebbséghez tartozókról.

Magyar Helsinki Bizottság

Roma Polgárjogi Alapítvány

Európai Roma Jogok Központja (ERRC)

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)

Az Eötvös Károly intézet állásfoglalása

Az Eötvös Károly Intézet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a tegnap nyilvánosságra került nyilatkozata után úgy tekinti, hogy amíg Szabó Máté tölti be ezt a tisztséget, nincs a Magyar Köztársaságnak általános ombudsmanja.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az etnikai meghatározottságú bűnözésről szóló nyilatkozata amellett, hogy elfogadhatatlan megfogalmazásban elfogadhatatlan gondolatokat tartalmazott, arról is árulkodott, hogy az ombudsman az intézmény lényegét a többség jogainak védelmezésében látja a kisebbséggel szemben. A nyilatkozat így nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója, hogy a feladata az egyének jogainak a védelme, és nem látja, hogy a mai szétzilált társadalomban fokozott felelőssége is van.

Szabó Máté nézeteinek nemcsak a FigyelőNetnek adott interjújában, hanem pár nappal korábban az ATV Pont 7 című műsorában is hangot adott. 

Az Intézet reméli, hogy a hazai alapjogvédelem egyik legfontosabb intézményi garanciája a következő biztos hivatalba lépésével újra működőképes lesz.