Benyújtotta az MSZP a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt kedd reggel az Országgyűlésnek.

A határozati javaslat szövege egyetlen mondat: “Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai Gordont miniszterelnökké megválasztja”.

A dokumentum indoklása szerint az országgyűlési képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – bizalmatlansági indítványt nyújthat be. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni – áll az MSZP beadványában, amelyet 78 képviselő írt alá. A leköszönő kormányfő nincs köztük.

Lendvai Ildikó frakcióvezető az indítvány kísérőlevelében azt kérte a házelnöktől, hogy az Országgyűlés az április 14-ével kezdődő parlamenti ülésen tárgyalja meg az indítványt.

A Gyurcsány-kormány szerdán tartja utolsó ülését – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden.

Közölte: a kormányülés, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezet, a szokásos módon zajlik majd, a tervek szerint több mint húsz napirendi pontot tárgyalnak.

Újságírói értesülés szerint Gyurcsány Ferenc az ülésen elköszön a kormánytagoktól, és búcsúajándékot is ad nekik.

Daróczi Dávid elmondta: a kormány múlt szerdai ülésén adott felhatalmazást arra, hogy – amennyiben Bajnai Gordont megválasztják miniszterelnök-jelöltnek – módosítsák a helyettesítésről szóló rendeletet. Eszerint Kiss Péter kancelláriaminiszter helyett Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter helyettesíti a kormányfőt akadályoztatása esetén.