Harmadával kevesebb energiát használnak a Bizottság által hétfőn elfogadott szabályozás nyomán kötelezően alkalmazandó külső elektromos tápegységek, melyeket például a laptopokhoz adnak. Ezek elterjedésével az Unió évente Litvánia áramfogyasztását spórolhatja meg a jövőben.

A laptopok, wifi útválasztók (routerek), nyomtatók és számtalan egyéb elektromos eszköz működéséhez használt külső tápegységekre vonatkozó új szabályokat fogadott el hétfőn a Bizottság. Ennek köszönhetően az eddigi megoldásokat sokkal takarékosabb, mindenekelőtt lényegesen kevesebb energiát hő formájában leadó tápokkal kell szállítania a gyártóknak a készülékeket. Az új tápok – melyek a régiekhez hasonlóan nagy feszültséget alakítanak kis feszültségű árammá – elterjedése nyomán az EU-ban évente 9 terrawattóra áram spórolható meg, mely Litvánia teljes éves áramfogyasztásával azonos. Az energiahatékonyság növeléssel évente 3,2 millió tonna CO2 kibocsátás-csökkenés érhető el a Bizottság szerint.

“Ezzel az ökotervezési szabály módosítással, jelentősen növelhetjük a külső elektromos tápegységek energiahatékonyságát, melyet rendkívül széles körben használnak az európai polgárok otthonaikban és irodáikban egyaránt. Ambiciózus energiahatékonysági célok felállításával az új termékek kapcsán, jelentősen hozzájárulhatunk az európai energiacélok eléréséhez.” – mondta a bejelentés kapcsán Andris Piebalgs energiaügyi biztos.

Az új ökotervezési irányelv a tápok aktív és inaktív áramfogyasztására is vonatkozik, vagyis az új külső tápegységek akkor is kevesebb áramot vesznek fel, amikor működtetik az általuk ellátott készüléket és akkor is ha az ki van kapcsolva de áram alatt van.

A hétfőn elfogadott szabályok két lépésben 2010-ben és 2011-ben fokozatosan lépnek életbe és egybevágnak az ide vágó nemzetközi hatékonyságnövelési törekvésekkel és normákkal. Az energiaügyi biztos szóvivője ezek kapcsán elmondta, hogy az EU új szabályozása gyorsítani fogja az energiahatékony tápok globális terjedését is, mivel a gyártók jellemzően globális piacra termelnek és nem lesz érdekükben kétféle modellt párhuzamosan gyártani.

A fogyasztók számára mindez alacsonyabb villanyszámlát és ezáltal a klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulást eredményez.