Az Európai Központi Bank nem támogatja azokat az IMF-javaslatokat, melyek értelmében a közép- és kelet-európai tagállamok anélkül vezethetnék be az eurót, hogy formálisan csatlakoznának az euróövezethez. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a Bizottság részéről Almunia biztos szóvivője is.

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának a tagja a Reutersnek nyilatkozva irreálisnak nevezte a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az egyoldalú euróbevezetésről szóló javaslatait. Ez utóbbiak szerint a közép- és kelet-európai tagállamok (így például Magyarország vagy Lengyelország) anélkül vezethetnék be az eurót, hogy formálisan az euróövezethez csatlakoznának.

„Az Európai Monetáris Unióhoz való csatlakozásnak nagyon világos szabályai vannak, és ezeket a szabályokat mindenkinek követnie kell” – hangsúlyozta az EKB illetékese, aki mindehhez hozzátette azt is, hogy az euróba vetett bizalom szempontjából sem volna jó jelzés, ha az IMF által javasoltakat a gyakorlatba is átültetnék.

Az IMF belső jelentését a Financial Times szellőztette meg, ám az Európai Bizottság most azzal próbálja lehűteni a kedélyeket, hogy a szöveget még azelőtt véglegesítették, hogy az EU vezetői eldöntötték volna, hogy 50 milliárd euróra emelik a bajba jutott kelet-európai országokat megsegíteni hivatott keretet. Amelia Torres, Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője kedden nem kívánta kommentálni a kiszivárogtatást, de leszögezte, hogy az euró bevezetésének szabályai továbbra is érvényesek és azok is maradnak.