Nem jogellenes, de új forma, hogy egy párt postai úton kérje a választópolgároktól az ajánlószelvényeket – mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

Az újságíró annak kapcsán kérdezte a szakértőt, hogy az SZDSZ budapesti szervezete azzal fordult a választópolgárokhoz: nem kívánják őket “feleslegesen háborgatni”, ezért inkább arra kérik őket, hogy a mellékelt válaszborítékban küldjék el számukra az ajánlószelvényüket az európai parlamenti választásra.

“Levélben kérjük támogatóinkat a nekünk szánt ajánlócédulák visszaküldésére. Nem kell mást tennie, mint kitöltenie az ajánlócédulát, és a mellékelt válaszborítékban visszaküldenie” – írták levelükben.

Tóth Zoltán elmondta: nem jogellenes a liberális párt kezdeményezése, ugyanakkor kétségtelenül újszerű.

A választási eljárásról szóló törvény meghatározza, hogy hol nem szabad ajánlószelvényt gyűjteni, és a felsorolásban nem szerepel a postai levél útján történő gyűjtés – hangsúlyozta. Hozzátette: a törvény szerint a pártok nem gyűjthetnek ajánlást munkahelyen, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, valamint közösségi közlekedési eszközökön.

Tóth Zoltán szerint a postai levélben való ajánlás biztonságosabb megoldás, mint az, amikor a pénzért felbérelt gyűjtőknek adják át a választópolgárok az ajánlásokat. Szavai szerint az ajánlószelvény levélben visszaküldése kizárja a visszaélést a gyűjtői oldalon.