Taktikát váltottak a brit filmipar képviselői. Legújabb kalózkodás elleni kampányuk során nem a tiltásra és a hamisítás által okozott veszteségre helyezik a hangsúlyt, hanem köszönetet mondanak mindazoknak, akik mozilátogatással, illetve eredeti DVD megvásárlásával támogatják a filmkészítést – írja a BBC.

A brit film- és televíziós ipart képviselő Industry Trust közlése szerint a több országban, köztük Magyarországon is futó „Nem lopnál autót, nem lopnál táskát… Ha letöltesz egy kalózfilmet, az is lopás” szövegű kalózkodás elleni kampány érezhető változást eredményezett a brit állampolgárok hozzáállásában. Ezt bizonyítja, hogy a szigetországban tavaly sokkal több DVD-t adtak el a filmforgalmazók, mint az előző években. A javulás ellenére az illegális letöltés azonban még mindig komoly anyagi veszteséget okoz a filmipar számára, ezért a filmesek részéről további lépések szükségesek.

Új kampányában az Industry Trust a korábbiakkal ellentétben nem a kalózkodás káros hatásait állítja középpontba, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a filmek és a filmesek a nézőknek köszönhetik létüket. A „You Make The Movies” kampány kisfilmjei többek között olyan kultuszfilmek ikonikus pillanatait idézik meg mindennapi élethelyzetekben, mint a Brian élete, a Cápa és a Gyűrűk ura trilógia. A kisfilmek ráirányítják a nézők figyelmét arra, hogy minden általuk megvásárolt mozijegy a brit filmipar működését támogatja. A reklámok végén a következő szöveg olvasható: Köszönjük!

Az Industry Trust álláspontja szerint a filmekre a legnagyobb veszélyt az illegális letöltés jelenti. Aggodalmukat mi sem támaszthatná jobban alá, minthogy a kampány indításával egy időben derült ki, hogy az amerikai szuperprodukció, az X-Men széria legújabb része egy hónappal a hivatalos bemutató előtt felkerült az internetre. Az X-Men kezdetek: Farkas címet viselő alkotás kalózkópiáját néhány óra leforgása alatt több mint 75 ezer alkalommal töltötték le a BitTorrenten keresztül. Korábban még soha nem fordult elő, hogy egy új film a bemutató időpontjához képest ilyen hamar a kalózok kezébe kerüljön. Az ügyben az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) mellett az FBI is nyomozást indított.