A Bizottság a korábbinál határozottabban és hatékonyabban lépne fel a késedelmes kifizetések visszaszorítása érdekében. A főszabály szerint a hatóságoknak 30 napon belül ki kellene egyenlíteniük a számlákat, ellenkező esetben késedelmi kamatot kellene fizetniük. Az európai kamarai szövetség üdvözölte a javaslatot, melynek szerinte már az idén hatályba kellene lépnie.

Bár az elmúlt években javult valamelyest a helyzet a késedelmes fizetések terén, ám még mindig előfordul az EU-ban, hogy a vállalatok között, illetve a vállalkozások és a hatóságok közötti kereskedelmi ügyletekben a fizetéseket csak késve teljesítik. A késedelmes fizetések megakasztják a vállalkozások fejlődését, és még egyébként életképes vállalatokat is a csőd szélére sodorhatnak, főként, ha kis- és középvállalkozásokról van szó.

Éppen ezért – a kisvállalkozói intézkedéscsomagban (Small Business Act) tett kötelezettségvállalása alapján – a Bizottság szerdán új politikai megközelítést javasolt a késedelmes fizetések visszaszorítására, és lényeges változtatásokat terjesztett elő az erről szóló 2000. évi irányelvvel kapcsolatban. A Bizottság alapvetően úgy véli: a hatóságoknak jó példával kellene elöl járniuk, és a főszabály szerint 30 napon belül ki kellene egyenlíteniük számláikat. Mindeközben a Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy felgyorsítja az áruk és szolgáltatások kifizetését a számlák kiegyenlítésére szabott határidők maximális tiszteletben tartása érdekében, és a fizetés idejét számos esetben a jelenleg hatályos határidőknél is rövidebbre csökkenti.