Duplájára nőtt a rablások száma a fővárosban és Pest megyében az első negyedévében a tavalyi első három hónaphoz képest; a közelmúltban két, Budapesten és az agglomerációban elkövetett sorozatrablást derítettek fel – hangzott el a rendőrség csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Bodnár Zsolt dandártábornok, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: tavaly év végén, az idei év elején megfordult a korábbi években jellemző tendencia, és jelentősen megnőtt a rablások száma. Egyre több kiskereskedelmi egységet támadnak meg. A tavalyi első negyedévéhez képest 2009 első negyedévében duplájára nőtt a rablások száma, csak januárban és februárban 38 fegyveres rablás történt a fővárosban.

Papp Péter ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnügyi igazgatója arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy Pest megyében 2008 első negyedévében 45, idén az első három hónapban 85 rablást követtek el. A rendőrség tapasztalatai szerint az elkövetők rendkívül agresszívak, erőszakosak, durvák, nem tűrnek ellentmondást.

Bodnár Zsolt elmondta: a BRFK a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal szorosan együttműködve dolgozott a rablások felderítésén, mivel a bűnelkövetők nem veszik figyelembe a közigazgatási határokat. így sikerült felderíteni két sorozatrablás gyanúsítottjait.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által – a PMRFK együttműködésével – felderített rablócsoport módszere az volt, hogy a két “irányító” a hajléktalan, vagy majdnem hajléktalan személyekkel elvégeztette a rablást, amíg ők kint figyeltek. Jellemzően a pénzt is elvették a rablást elkövetőktől, sőt egy esetben – mivel ők biztosították a szállást – “albérleti hozzájárulást” is szedtek.

A rendőrség egyelőre hat rablás elkövetésével gyanúsítja az ötfős csoportot: tavaly december 22-én Szigethalmon egy lottózót raboltak ki, december 30-án egy gyáli sörözőt támadtak meg, majd áttették tevékenységüket Budapestre, ahol január 7-én három gyógyszertárat – egy XIII. kerületit, egy XIX. kerületit és egy IX. kerületit – raboltak ki. Ezt a három patikarablást egy hajléktalannal követtették el. Február 13-án egy XIX. kerületi játéktermet is kiraboltak, itt a biztonsági őrre gázpisztollyal rálőttek.

A rendőrség öt embert fogott el a rablássorozat miatt, a csoport két vezetője 23 illetve 14 esetben volt büntetve, vagyon elleni bűncselekmények miatt. A rendőrség elfogott két hajléktalant is, akikkel a rablásokat elkövették, ők beismerő vallomást tettek. A rendőrség gyanúja szerint további 10-15 rablást követhetett el a csoport, és keresik a további hajléktalan elkövetőket is.

A másik sorozatrablással kapcsolatban elhangzott: a Pest megyei rendőrök Papp Péter elmondása szerint egy szentendrei utazási iroda sérelmére február 20-án elkövetett rablás nyomozása során jutottak el – állampolgári segítséggel – a rablással gyanúsítható M. Zsolthoz. A férfit március 18-án a rendőrök a II. kerületi, Gyorskocsi utcai lakása előtt fogták el.

Arra a kérdésre, tudja-e, hogy miért fogtuk el, azt válaszolta, hogy a takarékszövetkezeti rablás miatt – idézte fel az ezredes. Hozzátette: kiderült, hogy a férfi elfogása előtt 20 perccel rabolta ki az I. kerületi, Mária téri takarékszövetkezetet, a lakásában megtalálták a fegyvert és az elrabolt 4,5 millió forintot.

A férfi rabolta ki március 16-án a mogyoródi takarékszövetkezetet is, a három alkalmazott felismerte. A rendőrség gyanúja szerint a férfit további fegyveres rablásokkal is gyanúsítható.