Vagyon-visszaszerzési hivatal alakult a rendőrségen, az országos hatáskörű bűnügyi szervezet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) keretei között jött létre azzal a céllal, hogy titkos nyomozással számolják fel a maffiacsoportok anyagi hátterét, vagyonát – írta csütörtöki számában a Népszava.

A Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) önálló egységként működik, feladata pedig a bűncselekményekkel szerzett, illetve a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatása, és zárolása.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a lapnak elmondta, a hivatal tagjai elsősorban gazdaságvédelmi, illetve a pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból kerültek ki. Céljuk, hogy az elkövetők anyagi hátterét, bázisát feltérképezzék.

Ez a speciális központi egység az NNI saját ügyein kívül a megyék számára is elérhető segítséget nyújt majd a gazdasági bűncselekmények felderítésében.

A VVH az Európai Parlament jogalkotási állásfoglalása nyomán jött létre, és együttműködik az unió államainak hasonló szervezeteivel is. Így jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy a hatóságok visszaszerezhetik a magyarországi bűncselekményekből származó, külföldre menekített milliárdokat is.

Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója korábban elmondta: világszerte azok a rendőrségek a legsikeresebbek a szervezett bűnözéssel szemben, amelyeknek sikerül “megroppantaniuk” a bűnszervezetek gazdasági hátterét, alapjait. A magyar rendőrség múlt évi eredmények biztatóak, mivel – amikor ez az egység önállóan még nem létezett – a magyar bűnszervezetektől összesen 4,8 milliárd forintot sikerült visszaszerezniük – mondta.