Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti választásra.

Az OVB-ülésen nyilvántartásba vették a Magyar Demokrata Fórumot, a Szabad Demokraták Szövetségét, a Zöldek Pártját, az MCF Roma Összefogás Pártot, a Magyar Igazság és Élet Pártját, a Lehet Más a Politika nevű pártot, a Humanista Pártot, a Centrum Összefogás Magyarországért nevű pártot, valamint a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Pártot.

A testület korábban már döntött 12 párt nyilvántartásba vételéről. Eddig – érkezési sorrendben – a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyar Republikánus Politikai Párt, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyarországi Kisebbségek Pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szociális Párt, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt vetette magát nyilvántartásba.

Így összesen eddig 21 pártot vettek nyilvántartásba. A nyilvántartásba vétel jelentőségét az adja, hogy csak azok a pártok gyűjthetnek ajánlószelvényeket, amelyek az OVB-nél regisztráltatták magukat.

Az ajánlószelvényeket és az értesítőket a több mint nyolcmillió választópolgárnak április 6-10. között, azaz péntekig kell megkapnia.

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. A szelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük.