Az építésügyi hatóság ügyintézőjét akarta megvesztegetni egy Zamárdiban engedély nélkül épített melléképület fennmaradásáért az a férfi, akit tettéért másfél év, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és százezer forint vagyonelkobzással sújtott a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős határozatában.

A táblabíróság Krémer László vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta és helybenhagyta az ügyben első fokon eljárt Somogy Megyei Bíróság korábbi határozatát és a 71 éves budapesti férfit kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetésben mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint a vádlott 2006-ban kérelmet nyújtott be az illetékes építésügyi hatósághoz, hogy engedélyt szerezzen egy úszómedence és a hozzá tartozó melléképület építéséhez zamárdi üdülője területén. Az akkor érvényes jogszabályok alapján a melléképületre nem kaphatott, így nem is kapott engedélyt, ő azonban azt ennek ellenére felépítette.

Amikor a hatóság tudomást szerzett az illegális beruházásról, közigazgatási hatósági eljárást indított ellene, s helyszíni szemle megtartására idézte. A vádlott 2008. május 21-én megjelent a hatóság irodájában, megmutatta az idézést, majd felvilágosítást kért, milyen lehetőségek vannak a melléképület fennmaradásának engedélyezésére.

Amikor azt a választ kapta, hogy mivel az ingatlanra építési engedély nem, így fennmaradási engedély sem adható és a helyszíni szemle után valószínűleg bontási határozatot hoznak az ügyben, a vádlott át akarta adni az ügyintézőnek azt a borítékot, amely az idézést és százezer forintot tartalmazott, hogy “találjon valamilyen megoldást”. Szándéka egyértelműen az volt, hogy az ügyintéző a hivatali kötelességét megszegve, a jogszabályokkal ellentétesen engedélyezze a melléképület fennmaradását.

Miután többszöri próbálkozására sem fogadta el az ügyintéző a borítékot, a férfi az asztalára tette azt és feldúltan távozott. Az ügyintéző ekkor megkérte kollégáját, hogy közösen menjenek át egy gépíróhoz és ott együtt nyissák fel a borítékot, annak tényéről és tartalmáról pedig vegyenek fel jegyzőkönyvet. A bizonyítékot ezt követően a jegyzőhöz vitték, aki értesítette a rendőrséget.