Kormánydöntés alapján ötödik alkalommal indult 2009. április1-én 11 társhatóság közreműködésével fogyasztóvédelmi ellenőrzési program. A Kikelet II. a fogyasztók védelme mellett a gazdaság fehérítését és az igazságos közteherviselést is szolgálja.

A Kikelet II. akció elsősorban a húsvéti szezon időszakában forgalmazott élelmiszerekre és italokra, a vásárokon és piacokon folytatott kereskedelmi tevékenységre irányul, de a hatóságok figyelmet fordítanak a belföldi turizmus, a termékhamisítás, az autóbontás, a színesfém- és a használtcikk kereskedelemben tapasztalható visszaélésekre is.

A fogyasztóvédelmi akció első hetében, április 1. és 7. között a hatóságok mintegy 8400 ellenőrzést végeztek, a feltárt jogsértések miatt 1400 esetben 250 millió forint bírsággal szankcionálták a szabályokat megkerülő termelőket és kereskedőket. Ezen kívül több száz esetben a szabálytalanság megszüntetésére szólították fel az érintett gazdálkodókat, vagy megtiltották a végzett tevékenység folytatását, időlegesen bezártak 54 üzletet, kivontak a forgalomból 10 tonna élelmiszert. Az akció biztosításában részt vett 260 rendőr, akik közlekedési szabálysértés miatt pénzbüntetést szabtak ki 77 fővel szemben, előállítottak 12 személyt, elvettek tucatnyi közbiztonságra veszélyes eszközt.

A húsvéti termékek és egyéb élelmiszerek esetében a szakhatósági ellenőrzések során jellemző hiányosságként fordult elő a termékek árával való ügyeskedés, mikor a kereskedő nem tüntette fel az árat, vagy két árat is írt a termékre és az akciós árut nem akciós áron számlázta, vagy más módon csapta be a vevőt. Kirívó esetekben előfordult, hogy ismeretlen eredetű, rossz minőségű, fogyasztásra kifejezetten alkalmatlan árut kínáltak eladásra. Több helyen tártak fel a hatóságok engedély nélkül folytatott termelő tevékenységet, miközben erősen kifogásolható körülmények között állítottak elő húsféleségeket, sajtokat, cukrászati termékeket. Különösen az így készített cukorkák, édességek, valamint az úgynevezett étrend-kiegészítők vásárlása kíván a fogyasztóktól nagy körültekintést a húsvéti ajándékok beszerzése során.

A társhatóságok az ország minden területére kiterjedően folytatják a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket, amelyekben továbbra is részt vesz az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.