„Információs jogok a jogalkalmazás során” címmel konferenciát tartott pénteken az Adatvédelmi Biztos a bíróságok képviselőinek.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett tanácskozás célja, hogy az adatvédelem és adatnyilvánosság, üzleti titok és más titokkörök kezelésével kapcsolatos jogszabályokat alkalmazó bíróságok és az adatvédelmi biztos megismerjék egymás álláspontját a területtel kapcsolatos jogalkalmazási problémákról.

A konferencia témái a bírósági eljárás nyilvánossága, az üzleti titok és a közérdekű adatok nyilvánosságának vitatott kérdései, valamint az államtitok és az információszabadság kapcsolata volt. Minden témában egy felkért bíró és az adatvédelmi biztos egy munkatársa tartott előadást. Az adatvédelmi biztos, Jóri András meghívása alapján a konferencián 75 bíró vett részt a Legfelsőbb Bíróságról, az ítélőtáblákról, valamint a megyei és helyi bíróságokról.

A szervezők reményei szerint ezen első tanácskozás a bírósági szervezet és az adatvédelmi biztos közötti hatékonyabb partnerségi együttműködés kezdete lehet.