Akár az Európai Bíróság elé is kerülhet Nagy-Britannia, miután a Bizottság megállapítása szerint a szigetország törvényei nem védelmezik megfelelően az internethasználók személyiségi jogait.

Hivatalos figyelmeztető levelet küldött az Európai Bizottság Nagy-Britanniának, miután a testület megállapította, hogy a szigetország szabályozása nem felel meg teljes mértékben az EU adatvédelmi, valamint a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásainak. A Bizottsághoz az utóbbi időben rengeteg panasz érkezett (átlagpolgároktól és európai parlamenti képviselőitől egyaránt): a legtöbben a „Phorm” néven ismert viselkedésalapú hirdetési technológia alkalmazását kifogásolták. Ennek a lényege, hogy a rendszer – a felhasználó érdeklődési körének feltérképezése érdekében – folyamatosan elemzi az ügyfél internetes böngészését, majd bizonyos honlapok megtekintésekor testre szabott reklámokat jelenít meg.

Nagy-Britannia vezetékes telefonszolgáltatója, a British Telecom (BT) tavaly beismerte, hogy 2006-ban és 2007-ben anélkül tesztelte a Phorm technológiát, hogy arról tájékoztatta volna a kísérletben résztvevő ügyfeleket. 2008 októbere és szeptembere között a BT innovációs célból újból tesztelte a technológiát. A távközlési cég kísérletei nyomán egy sor panasz érkezett a brit adatvédelmi hatósághoz – az adatvédelmi biztos hivatalához – és a rendőrséghez.

Ezt követően a Bizottság és a brit hatóságok között intenzív levélváltások kezdődtek, ám a kapott válaszok fényében az EU végrehajtó testülete attól tart, hogy „a közlések titkosságára vonatkozó uniós szabályok egyesült királyságbeli végrehajtásával kapcsolatban strukturális problémák állnak fenn”. A Bizottság emlékeztetett arra, hogy a brit szabályozás értelmében jogszabályba ütköző cselekedet a közlések jogszerűtlen elfogása, ám jogszabályba csak a „szándékos” elfogás ütközik. A törvény szerint továbbá a közlések elfogását akkor is jogszerűnek kell tekintetni, ha a figyelő „alapos okkal feltételezheti”, hogy az elfogáshoz a beleegyezést megadták. A Bizottságot az is aggasztja, hogy a Nagy-Britanniának nincs független nemzeti felügyelő hatósága, amely az ilyen jellegű elfogásokkal foglalkozna.