Büntethető lesz az email címekkel való kereskedelem. Számos panasz érkezett az adatvédelmi ombudsmanhoz a kéretlen elektronikus levelekkel, az ún. spamekkel érkező jogtalan adatbázisokat értékesítő ajánlattételek miatt. Jóri András adatvédelmi biztos a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezte.

Több panaszos sérelmezte beadványában, hogy internetes postafiókjában olyan kéretlen üzenetekre (spamekre) bukkan, amelyekben email címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat kínálnak megvételre a küldők.

Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy már maga a megkeresés, a tulajdonképpeni ajánlattétel is többnyire jogsértő módon történik. A hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Emellett a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulásának hiányában. A személyes adatokkal való ilyen kereskedelem súlyosan sérti nemcsak a személyes adatok védelméhez való jogot, hanem beavatkozást jelent az egyének magánéletébe – véli az ombudsman.

Jóri András ezért a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezte, javaslata alapján akkor is büntethető lesz a személyes adatokkal való visszaélés, ha azt üzletszerűen vagy jogtalan haszonszerzés céljából követik el. A hatályos törvények szerint a személyes adatokkal való visszaélés csak akkor büntethető, ha jelentős érdeksérelemmel jár, illetve egyéb körülményekkel társul.