A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) prognózisa szerint nőni fog a Magyarországra beáramló kokain mennyisége a szállítás útvonalának áthelyeződése miatt, ami az ár csökkenését vonja maga után, emiatt várhatóan emelkedik majd mind az alkalmi, mind pedig a rendszeres fogyasztók száma.

A hivatal múlt évi tevékenységét összefoglaló évkönyvben kifejtik azt is, hogy Magyarországra két fő irányból érkeznek az illegális drogszállítmányok.

A délkeleti útvonalon túlnyomórészt Afganisztánból jönnek heroin- és ópiumszármazékok, valamint kokaintranszportok, amelyek nagyobbik része (az itteni igények ellátása után) Nyugat-Európába kerül. A nyugati útvonal jellemző terméke a túlnyomórészt Hollandiából érkező marihuána és a különböző szintetikus drogok.

Az NBH elemzése szerint a délkeleti útvonalon tradicionálisan török és arab csoportok tevékenykednek, gyakran legális nagykereskedelmi tevékenységgel leplezve a kábítószer-csempészetet. A tőlük származó kábítószer néha többszöri áttételen, hierarchikusan felépülő, erőteljesen konspirált hálózaton keresztül jut el a fogyasztókhoz.

A nyugat felől érkező kábítószer beszállítása nem ennyire strukturált: az ország schengeni övezethez történt csatlakozása után már szinte minimális annak esélye, hogy a személygépkocsival behozott szállítmányt a bűnüldöző hatóságok felderítsék. Nem igényel olyan mértékű szervezettséget, mint amilyet az Európán kívülről érkező drogok bejuttatása, ezért a behozott szállítmányok mérete és összetétele mindig az aktuális igényektől függ, a beszerzést és a szállítást főleg a magyarországi szervezett bűnözői csoportok végzik.

Az évkönyvben kitérnek a kábítószerek hazai előállítására: az utóbbi időszakban szigorodtak a szükséges anyagokhoz való hozzájutás szabályai, ezért az NBH nem tapasztalta, hogy Magyarországon nagy mennyiségben állítottak volna elő szintetikus drogokat.

A marihuána vonatkozásában azonban más a helyzet. Amíg a magyarországi fogyasztókat tíz évvel ezelőtt szinte kizárólag külföldről behozott “fűvel” látták el, mára az igények jelentős részét hazai termesztéssel elégítik ki, és ez a tendencia várhatóan továbbra is megmarad, sőt akár növekedhet is. Az NBH szerint ezt az is alátámasztja, hogy míg a kezdeti időszakban a kis hatóanyagú termékek szabadban történő termesztése volt jellemző, addig mára az üvegházas, zárt terű, mesterséges fény mellett végzett előállítás a jellemző, s annak következtében igen magas hatóanyagú áru kerül a piacokra.

A hivatal értékelése szerint, mivel továbbra is Afganisztánban termelik a világban fellelhető heroin és egyéb ópiumszármazékok alapanyagául szolgáló mák jelentős részét, várhatóan a Magyarországra érkező heroin és egyéb ópiátok mennyisége sem fog csökkenni.

Az NBH arra számít, hogy a kokainszállítás útvonalának áthelyeződése miatt nő majd a Magyarországra beáramló kokain mennyisége, ami az ár esetleges csökkenésével együtt növelni fogja az alkalmi és a rendszeres fogyasztók számát is.

A főleg Hollandiából érkező szintetikus kábítószereknek, a “diszkódrogoknak” folyamatosan bővülő piacot biztosít, hogy a szórakozóhelyeket rendszeresen látogató fiatalok a marihuánás cigaretta mellett először ezzel találkoznak.