Április 29-én újra szavaz a francia nemzetgyűlés a hónap elején elutasított online kalózkodás elleni törvényről, amely három figyelmeztetés után felfüggesztené az illegális letöltők internetkapcsolatát – írja a Reuters.

A várakozásokkal ellentétben 2009. április elején a francia nemzetgyűlés elutasította azt a törvényjavaslatot, amely az internetkapcsolat felfüggesztésével büntetné a visszaeső illegális letöltőket. Miután a szenátus és az alsóház jóváhagyta a törvényjavaslatot, minden esély meg volt rá, hogy a nemzetgyűlés is áldását adja a jogszabályra. A húsvéti szünet előtt megtartott szavazáson azonban a szinte üres parlament 21-15 arányban elutasította a tervezetet. A francia elnöki hivatal a szavazást követően közleményben tudatta, hogy a javaslatot ismét benyújtják. Ennek eredményeképpen ez év április 29-én a képviselők ismét állást foglalhatnak a javaslatot illetően.

A törvényjavaslat támogatói szerint az internetkapcsolat háromszori figyelmeztetés után történő felfüggesztésének lehetősége elrettentő erővel bírna a fájlcserélők számára, és elősegítené az illegális letöltések számának csökkentését, így megfelelő védelmet nyújtana a kreatív ipar képviselői számára. A tervezet ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a módszer sérti az állampolgárok alkotmányos jogait, ráadásul könnyen lehet, hogy nem a valódi elkövető internetkapcsolatát függesztik fel. Álláspontjuk szerint a letöltők nem feltétlenül azonosíthatók egyértelműen, és a kifinomult módszerekkel dolgozó hackerek hozzá tudnak férni más felhasználók adataihoz, amelyeket illegális letöltésekre használhatnak fel.