A Bajnai-kormány minisztereinek eskütételével kezdődik az Országgyűlés mai ülése.

Bajnai Gordon kormányának hat új tagja teszi le az esküt, ugyanúgy, mint a Gyurcsány-kabinet tagjai közül azok, aki továbbra is posztjukon maradnak, vagy új tárca élén folytatják tevékenységüket.

Esküt tesz Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Balázs Péter külügyminiszter, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

A Gyurcsány-kormány tagjai közül Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Kiss Péter, a társadalompolitikai egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter szintén leteszi az esküt.

Döntenek a képviselők a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról. A törvényjavaslat szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvezető előtt.

Az Országgyűlés határoz a lakossági hitelezés biztonságának növeléséről, a teljes hiteldíj-mutató (thm) szabályozásának áttekintéséről, a lakosságnak nyújtott hitelműveletekkel kapcsolatos tájékoztatás javításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló, a szocialisták által benyújtott országgyűlési határozati javaslatról.