A szerencsi polgármester érthetetlennek tartja, hogy a jövő nemzedékek ombudsman olyan súlyos jogsértéseket talált a város határában megépítendő szalmatüzelésű erőműnél, amely miatt új engedélyeztetési eljárásra volna szükség – tartalmazza Rónavölgyi Endréné (MSZP) közleménye.

A Tokaj-Hegyaljai Borvidék kapujának is titulált Szerencsen csaknem fél évtizede akar szalmatüzelésű erőművet építeni a Hujber Ottó nevével fémjelzett vállalkozás. Bár a kivitelezés jogerős engedély birtokában megkezdődött, ugyanakkor sokan – politikusok, környezetvédők – ezt helytelenítik, a történelmi borvidék védelmére hivatkozva.

Veszélyezteti a környezeti, a természeti és a világörökségi értékek fenntarthatóságát a szerencsi szalmaégető engedélyezett formában való megvalósítása – így fogalmazott Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A hegyaljai város polgármestere, képviselő-testülete ezzel nem ért egyet. A polgármester a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség 2007 őszén az erőmű építési engedélyeztetési eljárására hivatkozott, amely nem talált olyan körülményt, ami az engedélyek jogszerűségét megkérdőjelezték volna.

“Hasonló eredményre jutott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint fenntartotta korábbi döntését az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség” – fogalmazott a közlemény.

A polgármester szerint a Szerencsi Ipari Parkban épülő első hazai szalmatüzelésű erőmű beruházásáról sokan kifejtették álláspontjukat, különböző tanulmányok láttak napvilágot.

Ez alapján készült el az UNESCO-hoz benyújtott, a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj állapotmegőrzéséről készített jelentés, amely egyebek mellett meghatározza azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén a szerencsi szalmatüzelésű erőmű nem jelent veszélyt a világörökségi címre.

A beruházó vállalta ezeknek a feltételeknek a teljesítését, amik között szerepel, hogy első ütemben csak az egyik 25 megawattos erőművi blokkot építi meg, “így a rendelkezésre álló objektív és tényszerű adatok alapján lehet majd dönteni a további fejlesztésről” – fogalmazott a polgármester.

Fülöp Sándor ombudsman az elmúlt héten azt közölte: kezdeményezték az országos környezetvédelmi főfelügyelőségnél és a főügyészségnél, hogy az erőmű megépítésére kiadott engedélyeket vizsgálják felül. Javasolták továbbá a kormánynak, hogy a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően alkossa meg a világörökségi törvényt, és határozza meg a tokaji világörökség-védelmi terület kezelési tervét, valamint hozzon létre a terv megvalósítására képes kezelő szervezetet.