Akár már májustól csökkenhet a miniszterek alapilletménye 15 százalékkal. A Bajnai-kormány benyújtotta az első törvényjavaslatát, amellyel a kormány azt kívánja demonstrálni, hogy a takarékosságot saját magán kezdi.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kabinet azt kezdeményezi, hogy hétfőn házszabálytól való eléréssel, sürgősséggel tárgyalják és fogadják el a előterjesztést.

A törvényjavaslat indoklásából kiderül: a kormány célja, hogy csökkenjenek az állami vezetők juttatásai.

A javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. A törvény indoklása szerint ez a megoldás azt szolgálja, hogy a független alkotmányos szervek miniszteri illetményre jogosult tisztségviselőinek illetménye ne csökkenjen, az ugyanis arra teremtene veszélyes precedenst, hogy az Országgyűlés a még tőle is független közjogi tisztségviselőkre az illetményük meghatározásán keresztül gyakorol nyomást.

Az előterjesztés másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják ki pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.

A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

Hétfőn dől el, hogy a Fidesz hozzájárul-e házszabálytól való eltéréshez.