Az eddigieknél utasbarátabb és hatékonyabb jogérvényesítést eredményező európai szabályozást szavazott meg az EP, melynek értelmében mindegy, hogy helyi vagy távolsági buszon, esetleg hajón utazik valaki, ugyanolyan jogok illetik meg mind a 27 tagállamban.

A késésekből, járatkimaradásokból, balesetekből és egyéb okokból igényelt kompenzációk szigorúbb kikényszerítésével szeretné az eddig megítélése szerint nem kellően kiforrott egységes busz és hajóközlekedési piacok működését javítani az Unió. A Bizottság erre vonatkozó decemberi javaslata kapcsán fogadott el nagy többséggel jelentést csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Az olasz néppárti Gabriele Albertini jelentését a buszközlekedésről első olvasatban 557 igen, 30 nem és 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők, míg a francia szocialista Michel Teychenné belvízi és tengeri hajózásról szóló szövege 587 igen, 8 nem és 19 tartózkodással lett elfogadva.

A javaslatok lényege, hogy az utasok tájékoztatásának javításával, a erősebb jogvédelemmel és a kompenzációk kifizettettetésének egységesítésével és egyszerűsítésével szeretné az Unió polgárai utazási jogait hatékonyabban érvényesíteni. Jelenleg ezek a szabályok országonként eltérnek és a különböző szabályok miatt sokszor rendkívül hosszadalmas és körülményes a kompenzációk kifizetése.

Az EP jelentése értelmében a jövőben amennyiben a járat egy és két óra közötti késéssel ér célba a menetjegy 25 százaléka jár vissza az utasnak, két óránál hosszabb késés esetén már a jegy 50 százaléka. Amennyiben a hajózási társaság nem biztosít csere járatot és juttatja célba az utast, illetve nem ad kielégítő tájékoztatást, az a jegy teljes árát köteles visszafizetni a cserben hagyott polgárnak.

A buszjáratok esetében ha az indulás vagy az érkezés időpontja a menetrendtől több mint 2 órával eltér, a busztársaságnak kötelessége alternatív közlekedési lehetőséget kínálni az utasoknak. Amennyiben az utas nem kíván az alternatívával élni, a teljes menetjegy ára visszajár.

Viszont ha a buszvállalat nem kínál alternatív közlekedési megoldást, a jegy árának 150 százalékát kell kifizetnie kompenzáció gyanánt.