Magyarországon mindenkinek törvény biztosította lehetősége van az anonim, önkéntes és ingyenes HIV-tesztre és tanácsadásra. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársai és önkéntesei ellátogattak számos budapesti HIV-szűrőállomásra és kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó intézetbe. A tesztelések tapasztalatai jogsértésekre, visszásságokra és hibás gyakorlatra derítettek fényt.

Sok szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért.

A Nemzeti AIDS Bizottság, amelynek feladata a magyarországi prevenció és az AIDS-tanácsadás megszervezése és monitorozása, 2008-ban egyetlen alkalommal, idén pedig először április 27-én kedden fog ülésezni. A Bizottságot létrehozó miniszteri utasítás értelmében ugyanakkor a Bizottságnak évente legalább 4 ülést kell tartania.

Magyarországon évről évre emelkedik az új HIV-fertőzöttek száma, 2008-ban 145 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ez 22%-os növekedés, stagnálóan alacsony 6,6 teszt/1000 lakos szám mellett. A frissen kiszűrt fertőzöttek jelentős része 25 év alatti fiatal nő és férfi.

A teljes tanulmányt elolvasható