Még csütörtökig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket az európai parlamenti (EP) választási névjegyzékbe.

Nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak június 7-én, ha ezt kérik.

A 106 ezer érintett európai uniós állampolgárt márciusig tájékoztatta az Országos Választási Iroda (OVI) arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson.

A 106 ezer külföldi április 30-áig kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák vezetőitől, azaz a jegyzőktől. A névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a jegyzőknek május 10-éig kell az OVI-hoz eljuttatniuk.

Az uniós országok választási szervei pedig május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik mely országban kérték névjegyzékbe vételüket; ilyenkor az anyaországban törlik a választót az ottani névjegyzékből. Így próbálják megakadályozni, hogy valaki több helyen szavazzon.

A 2004. évi EP-választást megelőzően húszezer felhívást küldött ki az OVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak; a megkeresettek közül akkor 1.500-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.