Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese nem tartja időszerűnek a tanács és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki tisztének szétválasztását; Fazekas Sándor erről hétfőn Szekszárdon, a Tolna Megyei Bíróság összbírói értekezlete után beszélt.

Az OIT elnökhelyettese sajtótájékoztatóján hangoztatta: tíz év tapasztalatai alapján talán több ponton módosítani kellene az OIT működését. Hozzátette: erre több javaslat született; van, aki az OIT összetételén, mások a létszámán módosítanának, ugyanakkor a bírói önkormányzatiság (azaz a szervezeti, igazgatási önállóság) megtartását sokan támogatják. “Az OIT is úgy gondolja, hogy a harmadik hatalmi ág függetlenségének megőrzése szempontjából ez elengedhetetlen” – hangsúlyozta.

Fazekas Sándor kifejtette: a jelenlegi helyzetben az a fontos, hogy minél hamarabb legyen jelölt az OIT és az LB elnöki tisztére.

Az elnökhelyettes emlékeztetett: a két poszt 2008. június 26. óta betöltetlen. “Kettéválasztását nem tartom időszerűnek, és azt végképp rossz megoldásnak tartanám, ha ez politikai alku tárgya lenne, vagyis a harmadik hatalmi ágat egy politikai alku megkötése után vezetné egy OIT-elnök és egy LB-elnök” – mondta Fazekas Sándor.

A jelenlegi helyzetről azt mondta: “nem optimális”, de az új elnök megválasztásáig mind az LB-n mind az OIT-ben folyamatos és zökkenőmentes az igazgatási munka.

Beszámolt arról, hogy a jelenlegi tanácsnak 2009. december 8-án jár le a megbízatása; a 15 tagú testület kilenc bíró tagját elektori értekezlet választja meg, amelyet október 8-ig kell összehívni. A megyei bírói karok többsége ezt követően dönt az elektorokról.