Ma jár le a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok névjegyzékbe vételének határideje az európai parlamenti (EP) választásra. Eddig több mint 5 ezren jelezték, hogy Magyarországon kívánnak szavazni.

Nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak június 7-én, ha ezt kérik.

A 105 ezer érintett európai uniós állampolgárt márciusig tájékoztatta az Országos Választási Iroda (OVI) arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson. 2004-ben 20-22 ezer értesítést küldött az OVI.

A 105 ezer külföldi április 30-áig, ma 16 óráig kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák vezetőitől, azaz a jegyzőktől. Az OVI április 29-ei összesítése szerint több mint 5 ezren kérték a névjegyzékbe vételüket, ebből több mint 2 ezren román állampolgárok, 1.300-an németek, 488-an szlovákok.

A jegyzőknek május 4-éig kell dönteniük a névjegyzékbe vételről, és a névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a jegyzőknek május 10-éig kell az OVI-hoz eljuttatniuk.

Az uniós országok választási szervei pedig május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik mely országban kérték névjegyzékbe vételüket; ilyenkor az anyaországban törlik a választót az ottani névjegyzékből. Így akarják megakadályozni, hogy valaki több helyen szavazzon.

Azoknak a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós állampolgárok, akiket a 2004-es EP-választáson nyilvántartásba vettek, most ezt nem kellett külön kérniük. Az OVI levélben tudatta velük, hogy jelezzék, ha ezúttal nem Magyarországon kívánnak szavazni. Akik ezt nem jelezték, de a szavazás napján mégis hazájukban adnák le voksukat, nem tehetik, mivel az említett időpontban, május 10-20. között az OVI is tájékoztatja a társszerveket, hogy szerepelnek a magyarországi névjegyzékben, tehát más uniós országban már nem szavazhatnak