Elfogadhatatlan a civil szervezetek jogorvoslati jogának korlátozása a közigazgatási hatósági eljárásokat érintő törvényjavaslatban – közölte Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vasárnap este.

A közlemény szerint az ombudsman az ügyben az Országgyűlés két bizottságához és Szili Katalin házelnökhöz fordult.

Fülöp Sándor emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amelynek célja a hatósági eljárások egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tétele volt, és ehhez kapcsolódóan tárgyal most az Országgyűlés egy előterjesztést. Az ombudsman szerint a javaslat több ponton és több szempontból is aggályos szabályozást tartalmaz a jogorvoslat érvényesülésével kapcsolatban, például a jogorvoslat során csak akkor léphet fel ügyfélként civil szervezet a másodfokon, ha az elsőfokú eljárásban is részt vett.

Fülöp Sándor úgy véli, nem reális annak elvárása, hogy társadalmi szervezetek akár évente több száz ügyben, költségeket is vállalva minden egyes elsőfokú eljárásban részt vegyenek, csak azért, hogy majd a néhány vitás vagy sérelmezett esetben a másodfokú eljárásban ügyfélként léphessenek fel. Szerinte a módosítás gyakorlatilag kizárná a civil szervezeteket egy sor fontos ügyből.

A közleményben azt írják, hogy az alkotmány szerint a jogorvoslathoz való alapjog korlátozása csak a jogviták ésszerű időn belüli elbírálása érdekében, az arányosság követelményének megfelelően, a jelen lévő képviselők kétharmadának, azaz minősített többségének támogatásával fogadható el.

Az ombudsman utalt arra, hogy a törvényjavaslatot egyszerű többséggel kívánják elfogadni, és ez a körülmény is alkotmányellenes helyzetet teremt.