Elkezdődött a miniszterek illetményének csökkentését lehetővé tevő törvénymódosítási javaslat vitája hétfőn az Országgyűlésben. A kancelláriaminiszter expozéjában elmondta: a javaslattal az állam magán kezdi a spórolást.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslat expozéjában Molnár Csaba kancelláriaminiszter elmondta: több olyan spórolási lehetőség is van, amelyhez nem szükséges az Országgyűlés döntése. Ezekkel a lehetőségekkel már éltek, vagy ezek a kezdeményezések éppen folyamatban vannak. Példaként említette az államtitkári bérek eltérítésének megszüntetését.

A miniszterek juttatásának megváltoztatásához azonban országgyűlési döntés kell – jegyezte meg.

A törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. A törvény indoklása szerint ez a megoldás azt szolgálja, hogy a független alkotmányos szervek miniszteri illetményre jogosult tisztségviselőinek illetménye ne csökkenjen, az ugyanis arra teremtene veszélyes precedenst, hogy az Országgyűlés a még tőle is független közjogi tisztségviselőkre az illetményük meghatározásán keresztül gyakorol nyomást.

A javaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják ki pénzben a ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.
A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

Az előterjesztés a Bajnai-kormány első törvényjavaslata.