Belgium és Dánia egy ötéves átmeneti időszak után teljesen megszüntette az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok állampolgáraival szemben alkalmazott munkaerőpiaci korlátozásokat. A magyar állampolgároknak így 2009. május 1-jétől már csak Ausztriában és Németországban van szükségük munkavállalási engedélyre.

A csatlakozási tárgyalásokon született megállapodások alapján a tizenötök nyolc új tagállam (a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Szlovénia és Magyarország) vonatkozásában a csatlakozást követő átmeneti időszakban nem a közösségi jogot, hanem nemzeti szabályozásukat alkalmazhatják/ták. Ez az átmeneti időszak legfeljebb hét évig tarthat, 2+3+2 éves szakaszolás szerint. Azok a tagállamok, melyek átmeneti mentességet kértek munkaerőpiacuk megnyitása alól, kezdetben két évre kapták azt meg, majd a két év leteltével további három évvel hosszabbíthatták meg ezt az időszakot. Öt év után a korlátozásokat csak azok a tagállamok tarthatták fenn, melyek igazolni tudták, hogy esetükben az új tagállamokból érkező munkavállalók korlátozásmentes beáramlása munkaerő-piaci zavarokat okozna.

A tizenöt régi tagállam közül három, Svédország, Írország és az Egyesült Királyság már a csatlakozás napjától kezdődően megnyitotta munkaerőpiacát a tíz új ország munkavállalói előtt. A többi tagállam esetében hosszabb-rövidebb átmeneti időszakot követően, fokozatosan történt meg a nyitás, míg 2009. május 1-jétől már csak Ausztria és Németország tart fenn továbbra is korlátozásokat. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet munkát vállalni ezekben az országokban, hanem azt, hogy ehhez engedélyre van szükség, melyet a munkaerőpiac vizsgálatát követően adnak ki.

Németország és Ausztria hivatalosan is bejelentette, hogy 2011. május 1-ig fent kívánja tartani engedélyezési rendszerét, vagyis ebben a két országban magyarok továbbra is csak engedéllyel vállalhatnak munkát.

Az Ausztriában történő munkavégzéssel kapcsolatos részletes információ

A németországi munkavállalással kapcsolatos részletes információ