Bedőlhet a médiarendszer a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentése nyomán – nyilatkozta hétfőn a médiahatóság elnöke. A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke szerint indokolatlan a díj csökkentése.

Nemcsak a két közszolgálati tévé alól húznák ki a szőnyeget azzal, hogy – összesen egymilliárd forint körüli – forrástól fosztanák meg ezeket, de nem jutna pénz sok olyan helyi rádió és televízió támogatására sem, amelyek közül nem kevésnek a Műsorszolgáltatási Alapból pályázaton nyert összeg jószerivel az egyetlen saját bevétele – mondta Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

“Van egy működő rendszer, amelynek egyik elemét megváltoztatva az egész szerkezet megbénul” – közölte, hozzátéve: mindeddig semmilyen háttérszámítás nem bizonyította, hogy méltányolni kellene az RTL Klub és a TV2 – immár harmadszor benyújtott – kérését.

Az ORTT elnöke szerint szükségképpen a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázatra is bizarr hatással lehet a díjcsökkentés, hiszen a versenyt kikapcsoló, előre meghatározott díjra koncessziós jellegű pályázat nem képzelhető el. “És vajon mit szólnak a díjfelezéshez, akik a korábbi pályázatokon nem nyertek?” – vetette fel.

A javasolt rendszer a médiahatóság működési feltételeit is alapjában rendezné át és többek között nem lennének többé források a digitális átállás közpolitikai feladataira sem. Majtényi László szerint “lehet általános reformot csinálni, de ez egy médiatörvény tematikájába tartozó feladat”.

A Magyar Televízió ügyvezető alelnöke nem látja indokoltnak a díjcsökkentést; Medveczky Balázs hétfői közleménye szerint a közmédium “bízik abban, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület ellenáll a két nagy külföldi tulajdonú kereskedelmi televízió folyamatos nyomásgyakorlási kísérleteinek”.

A csökkentésnek, netán megfelezésnek “az lenne a következménye, hogy a magyar tulajdonú közszolgálati televíziók, az MTV és a Duna Televízió kevesebbet, rosszabb esetben feleannyit kapnának a koncesszióként beszedett állami bevételből”, ami egyrészt a közszolgálati feladatok ellátását érintené hátrányosan, másrészt tervezhetetlenné tenné a részvénytársaságként működő közmédia-vállalatok gazdálkodását is – írta.

Az MTV szerint indokolatlan a két legnagyobb, évről évre rekordprofitot termelő, külföldi tulajdonú médiacégnek biztosított bármiféle előny, hiszen egyik kereskedelmi televízió sem hozott nyilvánosságra ezt megalapozó adatokat vagy az összefüggéseket bemutató elemzést.

“Elfogadhatatlan érvelés például az, hogy a kereskedelmi csatornák 1997-es elindulása óta megnőtt a tévék száma, miután a nagy televíziók részben maguk voltak a katalizátorai a kis adók létrehozásának, és több csatorna reklámidejének értékesítésében is részt vesznek jutalék fejében. Az sem méltányolható érv, hogy kis csatornák térnyerése miatt az országos adók reklámpiaci részesedése folyamatosan csökken, hiszen a két nagy csatorna ennek dacára évről évre csúcsprofitot termel külföldi tulajdonosainak, miután folyamatosan egyre nagyobb árbevételt érnek el” – áll Medveczky Balázs közleményében.

Az MTV ügyvezetője szerint azért is indokolatlan a díjcsökkentés, mert az RTL Klub és TV2 nem másra törekszik, minthogy megőrizze pozícióit, növelje, szinten tartsa nyereségét; felidézi egyben, hogy “a két csatorna 1997-ben a műsorszolgáltatásért legnagyobb összeget kínáló harmadik médiavállalat kiszorításával és az MTV reklámpiaci hegemóniájának megtörésével kezdhette meg adását”. Majd egy évvel szerződésük lejárta előtt, 2005-ben pályázat nélkül “érték el”, hogy a korábbi feltételeket változatlanul hagyva hosszabbítsa meg műsorsugárzási jogosultságukat az ORTT.

Megemlítette azt is: a Magyar Televízió úgy működtet két csatornát és sugároz évente egymillió műsorpercet, hogy nemhogy kedvezményeket nem kap, “de a tovább nem halogatható fejlesztéshez szükséges forrásokat is magának kell kigazdálkodnia”. Az MTV központi költségvetésből származó forrásai 2007 óta nominálisan nem változtak, ezért jelentősen veszítettek értékükből, mivel azokat az állam egyik évben sem korrigálta az infláció mértékének és a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági folyamatoknak megfelelően.

Várhatóan kedden dönt a két országos kereskedelmi televízió koncessziósdíj-csökkentési kérelméről a médiahatóság; a két tárgyalt változat bármelyikének elfogadása esetén körülbelül feleződne a díj.

A sokadik alkalommal napirenden szereplő ügyben két előterjesztés van az ORTT asztalán: az egyik a szerződésekben szereplő összeget mintegy felezné, a másik pedig – a rendszert gyökeresen átalakítva – bevételarányossá tenné a lerovandó díjat. A 3,5 százalékos arány azt jelentené, hogy tavaly – a hatályos szerződésükben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett – az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 millió körüli összeget fizetett volna.

Az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2 díjából 70:30 arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió; utóbbiak – a felügyelő közalapítvány több tagjának közlése szerint – az eredeti koncessziósdíj-bevétellel kalkulálták idei üzleti tervüket.