A Kikelet II. tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat akcióiban összesen 37.000 ellenőrzést végeztek 11 hatóság emberei, és ellenőrzéseik nyomán valamivel több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki – tájékoztatta az újságírókat az ellenőrzéssorozat tapasztalatairól Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten.

A kormányszóvivő közölte: az ellenőrzések nyomán 250 üzletet bezártak, kivontak a forgalomból 100 tonna élelmiszert, emellett lefoglaltak 100 millió forint értékű árut.

A Kikelet II. során főként a húsvéti szezonális termékeket és szolgáltatásokat, valamint a vásárokat és piacokat ellenőrizték. Kiemelt figyelmet fordítottak a szezonális élelmiszerek, italok és étrend-kiegészítők ellenőrzésére. A lefoglalt áruk között volt cigaretta, alkohol, CD és DVD, valamint hamis ruházati termék is.

Az akciósorozat április elején kezdődött és egy hónapon át tartott.

Az élelmiszerlánc biztonsági ellenőrzéssorozatról Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára adott összegzést.

A Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat során az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek 6.900 ellenőrzést végeztek egy hónap alatt. Megvizsgáltak összesen több mint 87 ezer tételt. Az ellenőrzések nyomán 753 esetben emeltek különféle kifogást, kiszabtak mintegy 84,2 millió forint bírságot. Ez lényegesen kevesebb az előző évinél, mivel akkor 114,7 millió forint volt a bírság összege. Az ellenőrzések nyomán Süth Miklós a helyzet javulásáról számolt be, amit a kiszabott bírság összege is alátámaszt.

Az akcióban részt vevő 740 szakember összesen 23.388 munkaórát fordított az ellenőrzésekre, amelyek miatt 148.493 kilométert tettek meg. A hétvégi ellenőrzések száma pedig elérte a 691-et. Süth Miklós beszélt arról is, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 599 esetben a társhatóságok embereivel végezték az ellenőrzést. Erre az országos főállatorvos szerint szükség is van, mivel nemegyszer atrocitások is érik az ellenőröket, főként az illegális tevékenységet folytatók részéről.

Az országos főállatorvos külön is szólt arról, hogy a húsvéti sonkák minőségjavulása jelentős mértékben érzékelhető volt az ellenőrzések során, mivel tízszer kevesebb kifogás alá eső árut találtak, mint a múlt év hasonló időszakában.

Újságírói kérdésre válaszolva Süth Miklós közölte: négy dél-alföldi megyében vizsgálódnak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök, mivel Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak.

Az országos főállatorvos utalt arra, hogy tavaly összesen 3.200 toxinvizsgálatot végeztek, amiből 360 kifogásolt esetet tártak fel.

Az élelmiszereknél végzett célvizsgálat során a múlt évben 300 mintát vizsgáltak meg toxin-szennyezettség szempontjából és 3,3 százalékukban volt kimutatható toxin-szennyezés. A megvizsgált minták 1,3 százaléka volt határérték feletti.

Süth Miklós aláhúzta, az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság emberei a jelzés nyomán fokozottan vizsgálják a dél-alföldi megyékben a fuzárium előfordulását.