Nincs jogorvoslati lehetőség az Országos Választási Bizottság (OVB) azon döntései ellen, amelyeket az európai parlamenti képviselőjelöltek mentelmi jogi ügyeiben hoz. A testület vasárnapi ülésén hozott határozatában ezért elutasított egy ezt kifogásoló beadványt.

Az OVB még a pénteki, zárt ülésén hozott határozatot az egyik EP-listán szereplő (a dokumentumban Sz. J.-ként említett) képviselőjelölt mentelmi ügyében. Az OVB úgy foglalt állást, hogy Sz. J. mentelmi jogát nem függeszti fel. A határozat szerint nevezett ellen a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt eljárás indult “bujtogatás vétsége” miatt.

A hivatkozott törvényi rendelkezés értelmében a képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, “melyre az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény alapján az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény” rendelkezéseit kell alkalmazni, az érintett felfüggesztéséről pedig az OVB határoz.

A határozat ellen beadvánnyal élő magánszemély az interneten közzétett döntésre beadott kifogásában azt sérelmezte, hogy a bizottság az ügyben nem biztosított a választási törvény szerinti jogorvoslatot.

Az OVB vasárnapi, újabb határozatában ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a korábbi döntés nem választási, hanem jogállási kérdésben született, így az a már említett 2004. évi törvény hatálya alá tartozik. Mint írták, az OVB a határozatával a jogállási törvényben meghatározott feladatának tett eleget.

E határozat ellen azonban bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az OVB-n keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz.