Közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz három közmédium-felügyeleti szerv – a Hungária és a Magyar Televízió, valamint a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének (ET) elnöke “a kuratóriumok elnökségében törvényileg előírt kormánypárti-ellenzéki egyensúly felborulása” ellen emelve szót.

Veres László, Jaczkovics László Gábor és Bencze Izabella – tekintettel arra, hogy e hatáskörrel az ellenőrző testületek nem rendelkeznek – magánszemélyként nyújtott be közös indítványt – áll keddi közleményükben, amely szerint azzal érvelnek: immáron nem felel meg az alkotmányos előírásnak az SZDSZ ellenzéki pártnak minősítése.

“Mint ismeretes az SZDSZ a kormánykoalícióból való tavalyi kilépést követően formálisan ellenzékbe vonult, ettől kezdve az SZDSZ által a közmédiumokba delegált kuratóriumi elnökségi tagok jogilag ellenzéki delegáltnak számítottak” – jegyzik meg, hozzátéve, azóta az SZDSZ közreműködésével megalakult a Bajnai-kormány.

Az SZDSZ országos tanácsa, ügyvivői testülete és frakciója formális aktusaival támogatta a jelölt miniszterelnöki kinevezését. Az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai az új miniszterelnök és a leendő kormány programjának parlamenti támogatásukról írásban biztosították a miniszterelnök-jelöltet, és megszavazták az MSZP képviselői által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványt, ezzel Bajnai Gordon miniszterelnökké történő kinevezését – sorolja közleményében a három ET-elnök.

“Mindezek alapján az SZDSZ – megfelelve az Alkotmánybíróság 1999-es jogi kritériumainak – immáron objektív, formális ismérvek alapján is kormánypártnak minősül. A kormányoldal–ellenzék egyenlő arányának felborulása a kuratóriumokban alapjaiban sérti a médiatörvény előírásait, egyben ellehetetleníti a közvélemény megfelelő tájékoztatását, a közmédiumok független működését” – fogalmaz Veres László, Jaczkovics László Gábor és Bencze Izabella.

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának 14-14, a Duna Televíziót felügyelő testületének 12 tagja közül kettőt-kettőt, illetve egyet delegált a Szabad Demokraták Szövetsége; ha őket ismételten a kormányoldalhoz számítanák, egyensúlyba kell hozni a kormányoldal és az ellenzék delegáltjainak arányát a paritás megteremtése érdekében.