A médiahatóság mai ülésének napirendjén szerepel a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díjának csökkentése, azonban nem tudni, hogy az egymással párhuzamosan futó két indítvány közül melyikről határoznak, és születik-e a nap folyamán döntés.

Formálisan ugyanis nem került le az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napirendjéről az az indítvány, amely megfelezné a két társaság által fizetendő, 1,8-1,9 milliárd forintos összeget, de foglalkoznak azzal az utóbbi időben ennél jóval nagyobb visszhangot kiváltó előterjesztéssel is, amely magát a számítási rendszert alakítaná át, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában határozná meg a kötelezettséget.

A tévék esetében 3,5, az országos rádióknál 10, míg a regionálisaknál és a helyieknél 7 százalékos arányt rögzítene a javaslat, amely csak a legkisebbeknél tartalmazna előre meghatározott összegű – évi 50 ezer forintos – kötelezettséget; az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) akkor kellene kezdeményeznie a díj felülvizsgálatát, hogyha az új alapon számított összeg kisebbnek ígérkezik a jelenleg fizetettnél.

Mindkét megoldást bírálta korábban, az ORTT Fidesz és KDNP által delegált tagja mellett, a testület elnöke és a köztelevíziók menedzsmentje is; utóbbiak amiatt érintettek a kérdésben, hogy az RTL Klub díja a digitalizációt szolgálja, míg a TV2-ét 70:30 arányban osztják szét a Magyar Televízió (mintegy 600 millió forint) és a Duna TV (mintegy 300 millió forint) között.

A két közmédium vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon azt jelentették be: pereket indíthatnak, ha az ORTT csökkenti a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díját. Eközben könnyen elképzelhető, hogy nem a mostani ülésen döntenek a kérdésben; “kedden derül ki, hogy tudunk-e szavazni” – nyilatkozta az MTI érdeklődésére Majtényi László ORTT-elnök, aki az előző héten még azzal számolt, hogy most pont kerülhet az ügy végére.

Csakhogy azóta az is felmerült például, hogy a médiahatóság a döntés előtt konzultáljon a Pénzügyminisztérium támogatásokat vizsgáló irodájával arról, hogy a koncepció megfelel-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak.

Az ORTT Fidesz delegálta tagja által jegyzet, hétfőn az MTI birtokába jutott indítvány szerint az Európai Bizottság és az Európai Bíróság gyakorlata alapján állami támogatásnak minősül minden állami forrásból érkező előny, így annak számítana az ORTT által adott nagy összegű kedvezmény vagy a műsorszolgáltatási díj csökkentése.

Márpedig – érvel Szalai Annamária – az ilyen támogatás tiltott abban az esetben, ha azt szelektíven, vagyis csak meghatározott vállalatok, ágazat vagy régió számára nyújtják.

A médiahatóság asztalán lévő felvetéseket bevezetésük előtt be kell jelenteni az Európai Bizottságnak, ezt megelőzően pedig a Pénzügyminisztérium támogatásokat vizsgáló irodájának; előbbi szelektív állami támogatásnak minősítheti a megoldást, ebben az esetben az ORTT nem hozhatja meg az új díjkoncepció bevezetésére vonatkozó döntését.