Az ország mintegy 11 ezer szavazókörében választott és delegált tagok számlálják a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson leadott szavazatokat.

A szavazatszámláló bizottságok elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, kivéve azokban a szavazókörökben, amelyekben az igazolással (tehát más településről átjelentkezők) voksolnak; itt hét embernek kell ellenőriznie a szavazás törvényességét. A bizottságoknak választott és pártok által delegált tagjai vannak, de a tagok jogai és kötelezettségei azonosak.

A szavazatszámláló bizottságoknak három olyan tagja van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. Emellett az EP-választáson listát állító pártok jogosultak egy-egy delegáltat küldeni a szavazatszámláló bizottságokba, a közös listát állító pártok közösen bízhatnak meg egy tagot. A szavazatszámláló bizottságok pártok által delegált tagjai a tevékenységük során tudomására jutott személyes adatokat sem az őket megbízó párt részére, sem másnak nem adhatják ki.

Az EP-választáson a Fidesz és a KDNP, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt állít közös listát. Önállóan jogosult delegáltat küldeni a választási bizottságokba az MSZP, a Jobbik, az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás.

A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak be a testületbe. (A póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg).

A tapasztalat szerint főként a kis települések szavazóköreiben fordul elő, hogy egyetlen párt sem állít delegáltat, holott a pártok a választások tisztaságáról épp saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban.

A szavazatszámláló bizottságok döntéseiket határozat formájában hozzák; csak “igennel” vagy “nemmel” szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben jogorvoslati kérelemmel a területi választási bizottsághoz lehet fordulni.

A szavazatszámláló bizottság munkájában részt vevő, nem pártdelegált tagok bruttó 15 ezer forint díjat kapnak egész napos munkájukért. A megbízott (pártok által delegált) tagok részére nem jár tiszteletdíj a választás állami költségvetéséből, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízott tagot.