Rekord nagyságú, 1,06 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság az amerikai Intel chipgyártó cégre, mivel az tisztességtelen taktikát alkalmazva megsértette a közös piac trösztellenes szabályait.

„Az Intel szándékosan károsított meg több millió európai fogyasztót azzal, hogy évekig távol tartotta a riválisokat a piacról” – indokolta tegnap az Intel éves 28 milliárd eurós forgalmának 4,15 százalékát kitevő büntetést Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa.

Az amerikai chipgyártó legnagyobb riválisa, a szintén kaliforniai érdekeltségű AMD (Advanced Micro Devices Inc.) még 2000-ben fordult a Bizottsághoz, hogy vizsgálja ki a világ mikroprocesszor piacát uraló cég piaci gyakorlatát. Az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatóságán dolgozók megállapítása szerint az Intel – a legtöbb személyi számítógépben található x86 mikroprocesszor gyártója – 2002 és 2007 között jutalékot adott az Acer, Dell, HP, Lenovo és NEC számítógép-gyártóknak saját termékeinek beépítése fejében, valamint lefizette a Media Markt áruházak fenntartóját, hogy az üzletlánc csak Intel chippel működő számítógépet forgalmazzon.

A döntés előtt hitetlenül állva Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója egy tegnap kiadott sajtónyilatkozatában megígérte, hogy fellebbeznek a Bizottság döntése és a Microsoft tavalyi 889 millió eurós büntetését is túlszárnyaló szankciója ellen a luxemburgi Európai Bíróságon.

A Microsoft és az Intel után a a Google lehet a következő nagy amerikai technológiai óriás, aki az EU versenyjogi szabályozóinak figyelmét élvezheti – a Google és az Apple vezetői összefonódásának kivizsgálására az amerikai versenyjogi hatóság már korábban eljárást indított. Legalábbis ezt szeretné a Microsoft, aki ellen viszont újabb antitröszt eljárás indulhat a Windows operációs rendszerhez kötött Internet Explorer miatt.